Keresés
Close this search box.

Szívpanaszok a Covid-19 kapcsán

//

A szívizomgyulladás elvileg egy ritka betegség, ami jellemzően vírusfertőzések, így akár a COVID-19 szövődményeként is kialakulhat.

Egy kutatócsoport mintegy 50 ezer Covid-19-beteg kórtörténetének elemzése után összeállította a Covid-fertőzés kapcsán jelentkező leggyakoribb panaszokat. Vannak köztük életminőséget rontó, illetve súlyos, életveszélyes kórképek is. A vezető tünetek közül néhány, csökkenő gyakorisági sorrendben: fáradékonyság, fejfájás, figyelemzavar, hajhullás, légszomj, ízületi fájdalom, köhögés, fülcsengés, szorongás, depresszió, emésztési zavarok, erős szívdobogás, fájdalom, magas vérnyomás, pszichiátriai betegségek, veseelégtelenség, szédülés, szívritmuszavar…

A szívpanaszok, a szívizomgyulladás gyakran egészséges, sportos személyeknél, főleg férfiaknál jelentkezik kamaszkortól a korai harmincas évekig. A gyulladás elgyengíti a szívet, hegszövetek képződésével járhat. Romlik a szív pumpafunkciója és az elektromos jelek továbbításának képessége is. Ez az állapot szívritmuszavarhoz, szívelégtelenséghez is vezethet. Egyes kutatási eredmények szerint még az enyhébb lefolyású fertőzés okozta gyulladás is károsíthatja a szívet.

Légszomj (különösen fizikai aktivitás után vagy lefekvéskor), fáradtság, mellkasi fájdalom, zavartság, erős szívdobogásérzés, a kézen és lábon ödémák kialakulása esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz kivizsgálás és a megfelelő kezelés érdekében, ami az esetek nagy részében teljes gyógyulást eredményezhet. Az állapotot tudatos életmóddal is javíthatjuk.

Dr. Müller Gábor
belgyógyász, kardiológus szakorvos
KardioKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!