Keresés
Close this search box.

Tanulási nehézségek vérszegénység miatt?

//

A vérszegénység komoly gondokat okozhat nemcsak a felnőtteknek, de a gyereknek is. Azt eredményezheti, hogy a kisebbek kevesebbet rohangálnak, fáradékonyabbak, a nagyobbak pedig tanulási nehézségekkel szembesülhetnek.

Hogyan veszi észre a szülő? – A kisgyermek sápadt, kevesebbet rohangál, többet alszik, valamint gyalogláskor hamar elfárad és ölbe kéredzkedik.

A nagyobbak tanulmányi eredménye romolhat, míg fiatal felnőtteknél romlik a fizikai-szellemi teljesítőképességük.

Oka – Fiatal korban leggyakrabban vashiányos vérszegénység alakul ki. Oka elsősorban a megnövekedett vasigény, mert a növekedés, az izomzat fejlődése fokozza ennek szükségletét. Lányoknál a nemi érés során a menstruáció szintén növeli a vasszüksésgletet. Fiatal felnőttkorban a sport, az intenzív edzések, a gyakran túlzásba vitt futás vagy testépítés okoz vashiányos, folsav hiányos állapotot. Ezeken kívül persze a terhesség és a szoptatás is óriási vas- és folsavbevitelt igényel.

Gyermekkorban gyakran zajlanak felső légúti hurutos betegségek, és ilyenkor védőoltások sokaságát kapják, ami miatt az immunrendszerük állandóan dolgoztatva van. Ilyenkor a vas felszívódása a vékonybélben leáll, mérsékelt vérszegénység alakulhat ki.

A gyermek ilyenkor sápadt, de nem szükséges vérképet csináltatni, mert gyógyulás után szinte azonnal rendeződik a vérképe és a vas is jól fel fog tudni majd szívódni.

Természetesen, ha túl gyakran beteg a gyermek, vagy különböző okok miatt étvágytalan, és nem hajlandó húst enni, akkor nem lesz elegendő vasforrása és valódi vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

Csak orvosi javallatra! –Vaspótlást gyermeknél mindig orvosi javaslatra kell elkezdeni.

Vigyázzunk, mert kisgyermeknél a vasat túl is lehet adagolni! Nagyobbaknál és felnőtteknél a szájon át alkalmazott vaskészítményekkel túladagolást nem lehet okozni.

Dr. Szélessy Zsuzsanna
hematológus, belgyógyász szakorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!