Keresés
Close this search box.

A farsang is lehet „mentes”?

//

Sok éves hagyományokon vagyunk kénytelenek változtatni a pandémia miatt, így a báli szezon és a farsang is sok helyen elmaradt vagy más módon került megrendezésre. Legyen tehát a mi farsangunk is MENTES a vírusoktól, és – ha kell – készülő süteményeink pedig az allergizáló összetevőktől!

A hagyományok szerint január 6. Vízkereszt után kezdődik a télbúcsúztató-tavaszváró farsangi időszak, mely egészen Húshagyó keddig tart, ami idén március 1-re esik. Ezt követően, Hamvazó szerdán kezdődik a Húsvétig tartó 40 napos böjt.

Az ősi télűző, tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kötődik, így a jelmezes bálok, a táncos mulatságok és természetesen a fánksütés is.

A farsang lényege a népi hagyományok szerint a szabályok felrúgása és kigúnyolása. Az álarcok és maszkok viselése is erre vezethető vissza: a névtelenség, az „arctalanság” biztosítja mindenki számára a féktelen mulatozást. (A sors fintora, hogy a pandémia miatt nem csupán néhány hétig, hanem immár 2 éve mindannyian maszkot hordunk.)

A farsang farka – Az igazi farsang valójában a záró 3 nap – vasárnap, hétfő és Húshagyó kedd – erre mondták a régi öregek, hogy „felkötjük a farsang farkát”, és ilyenkor meglátogatták a rokonokat, barátokat, ismerősöket és együtt mulattak.

Farsangi fánk

Az ünnepségsorozatjellegzetes étele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak, a Szerémségben például azért sütötték, hogy a vihar ne vigye el a háztetőt.

Napjainkban talán kevésbé fenyegeti a háztetőt a vihar, azonban a hagyományosan készített fánk kapcsán néhány összetevő – így a cukor és a fehér liszt – viszont fenyegetheti esetleg a plusz kilókkal vagy esetleg inzulinrezisztenciával (IR), ételallergiával, ételérzékenységgel (pl. glutén) élőket.

Ha már változtattunk a régi farsangi szokásokon, akkor a fánk vagy más ünnepi finomság elkészítési módján is változtathatunk.

Cukor helyett

Szénhidrátcsökkentett diéta esetén gyümölcsöt is használhatunk, erre a célra a banán is megfelelő (50 g banán 12 g szénhidrátot tartalmaz), azonban semleges íze miatt több sütemény esetében jobb az almapüré. Attól függően, hogy mennyire édes az alma, 50 g mennyiség kb. 8 g szénhidrátot tartalmaz, ami az egész süteményre kalkulálva elenyésző.

Idő szűkében még a hétköznapokban is gyorsan, egyszerűen elkészíthető a következő tej- és cukormentes kuglóf.

Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű liszt, 3 db tojás, 120 g növényi margarin, 1-1 mokkáskanálnyi sütőpor és szódabikarbóna, 20-30 g olajos mag durvára vágva, 50 g almapüré, fahéj (és szükség esetén további természetes édesítés ízlés szerint).

Elkészítés: az összetevőket nagyobb tálban kikeverjük, egy kuglófformát kikenünk olajjal vagy margarinnal, beletöltjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük.

Süssön sütőtökkel!

A sütőtök tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, édes íze miatt a sütemény kevesebb plusz édesítést igényel. A sütőtökpüré a tojás helyettesítésére is alkalmas. Növeli az elkészült étel rosttartalmát, így fokozza a jóllakottság érzését, ráadásul egy csészényi mennyiség csak 50 kalóriát tartalmaz.

Sütőtökpüré: készíthetjük meghámozva, kockákra vágva, vízben puhára főzve, majd villával összetörve, illetve szeletelve, sütőben megsütve, majd botmixerrel pépesítve is.

Sütőtökös muffin: tej- és tojásmentes, vegán, IR-barát recept.

Hozzávalók: 200 g liszt (lehet a fele teljes kiőrlésű liszt, a másik fele zabpehely), 200 g sütőtökpüré, 150 ml zabtej, 100 ml étolaj, 30 g természetes édesítőszer, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió és 1 marék összevágott mandula (vagy más olajos mag) a díszítéshez.

Elkészítés: nagyobb edényben összekeverjük a lisztet, sütőport, édesítőt és a fűszereket, majd hozzákeverjük a sütőtökpürét, olajat és a zabtejet. Jól összedolgozzuk, majd muffinpapírokkal bélelt sütőformába kanalazzuk, megszórjuk mandulaforgáccsal, és 180 fokon 20-25 percig sütjük. A megadott mennyiségből 12 db muffin készíthető.

Jó étvágyat!

Fülöp Lili
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!