Keresés
Close this search box.

Az Omicron is mutálódott! Itt az új BA.2 Omicron változat

//

Január második felében egy fertőzőképesebb, még gyorsabban terjedő új Omicron variáns – BA.2 – megjelenését jelentették legalább 40 országból. A legtöbb helyen a COVID-fertőzéseknek még csak kis hányadát okozta az új variáns, a kivételt Dánia képezi, ahol a becslések szerint a részaránya már 50-80%-os.

Sokan latolgatják, hogy vajon a még gyorsabban terjedő, még fertőzőbb variáns megteremti-e a nyájimmunitást, illetve eljutunk-e általa a pandémiából a más vírusokhoz hasonló endémiás helyzetbe, mely kevésbé borítaná fel és nehezítené meg életünket.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint még korai a remény, hogy a világméretű pandémia véget érjen. A WHO figyelemmel kíséri az új variánssal kapcsolatos fejleményeket.

Eric Feigl-Ding, ScD. dán epidemiológus úgy véli, hogy az új BA.2 variáns jelentősebb problémákat okozhat, mint az eredeti Omicron változat, melynél 2-szer gyorsabban terjed. Ráadásul a könnyebb és gyorsabb terjedés mellett még inkább kikerüli az előzetes fertőzés és a védőoltások nyújtotta immunvédelmet.

A dániai Statens Serum Institut január végi jelentése szerint a BA.2 variánssal történt fertőződés nem igényel gyakoribb kórházi ellátást és úgy tűnik, nem csökkenti jobban a védőoltások hatékonyságát, mint a BA.1 variáns.

Troels Lillebaek, az intézet igazgatója úgy nyilatkozott, hogy Dániában néhány hét alatt a BA.2 variáns „átvette a vezetést”, meghatározóvá vált, jóval nagyobb számú megbetegedést okozott. Ennek oka lehet, hogy a tüskefehérjéken 5 újabb mutációval rendelkezik, melyek megkönnyítik a sejtekbe való bejutást.

Február elejére a BA.2 már 56 országba és az USA 29 államába jutott el. A legtöbb esetet továbbra is Dániából, illetve az Egyesült Királyságból és Indiából jelentették. A Dán Egészségügyi Minisztérium februári tanulmánya szerint a BA.2 variáns sokkal gyorsabban terjed mind az oltott, mind az oltatlan emberek körében, és egyaránt megfertőzi az 1-2 oltással rendelkező, illetve a 3 oltással rendelkezőket is. Ez mutatja, hogy a BA.2 „sikeresebben” kerüli ki az oltások nyújtotta védettséget.

A vírus, azaz a fertőzés átadásában jelentős különbségek vannak. A 3-szor oltottak kevésbé fertőznek meg másokat, mint az 1-2-szer oltottak, s ők is kevésbé fertőznek, mint az oltatlanok. Az oltással nem rendelkezők esetében úgy találták, hogy az Omicron BA.1 vírust kisebb mértékben terjesztették, mint az új BA.2 változatot, ami vélhetően nagyobb vírusterhelést jelent a szervezet számára.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 technikai vezetője úgy véli, az Omicron világméretű elterjedése során várható, hogy újabb variánsok keletkeznek, melyek az immunrendszer kikerülésében és a fertőzőképességben túltesznek majd a korábbi változatokon, hiszen e „versenyben” csak így tudják majd kiszorítani az előzőket, s átvenni helyüket. Nagy kérdés mindannyiunk számára, hogy a mutációk során vajon enyhül-e a fertőzések okozta megbetegedések, tünetek súlyossága vagy sem.

Forrás: webmd.com

Szakirodalom:

  • The Washington Post: “There’s a new version of omicron but so far it doesn’t appear to be more dangerous” 
  • CNBC: “The latest Covid variant is 1.5 times more contagious than omicron and already circulating in almost half of U.S. states”
  • Outbreak.info: “BA.2 Lineage Report, updated Jan. 29, 2022.”
  • U.K. Health Security Agency: “COVID-19 variants identified in the UK, updated Jan. 28, 2022.’
  • U.K. Health Security Agency: “SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England, Technical briefing 35, Jan. 28, 2022.”
  • WHO: “LIVE: Q&A on #COVID19, Omicron, #VaccinEquity. #AskWHO, Jan. 25, 2022.”
  • CNBC: “WHO says the new omicron subvariant doesn’t appear to be more severe than the original.”
  • CNBC: “The omicron subvariant is more contagious, but vaccinated people are less likely to spread it, study finds.”
  • MedRxiv: „Transmission of SARS-CoV-2: Omicron VOC subvariants BA.1 and BA.2: Evidence from Danish Households.”
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!