Keresés
Close this search box.

Az Omicron tovább életképes marad, mint a korábbi változatok!

//

A Omicron variáns példátlanul gyors világméretű elterjedésének egyik oka japán tudósok szerint az, hogy tovább életképes marad például a bőrön vagy műanyag felületeken, mint a korábbi COVID-19-változatok. Mit jelent ez számunkra?

A Kiotói Orvosi Egyetemen végzett kutatás során a COVID-19 különféle vírusvariánsainak életképességét vizsgálták az emberi bőrön, illetve műanyag használati tárgyakon. Meglepetésükre, az Omicron variáns mindaddig életképes marad, amíg egyáltalán kimutatható volt az adott felületen.

A tanulmány bizonyította, hogy az Omicron – a WHO által „aggodalomra okot adó variánsként” (VOC) megfigyelt és nyilvántartott változatok közül – a legmagasabb környezeti stabilitással rendelkezik, ami hozzájárulhatott a Delta változat kiszorításához és a gyors világméretű elterjedéséhez.

Műanyag felületeken az Omicron átlagosan 193 órán át, azaz több mint 8 napig volt életképes. Összehasonlításként az eredeti COVID-változat 56, míg a Delta 114 órás túlélést mutatott.

Gondoljuk végig, vajon milyen gyakorisággal fertőtlenítjük műanyag használati tárgyainkat, illetve a felületeket, melyekhez gyakran hozzáérünk?

Az emberi bőrön az Omicron átlag 21 órán át, míg az eredeti koronavírus változat 9, a Delta variáns 17 órán keresztül életképes. Képzeljük el, hogy szinte egy teljes napon át milyen sok lehetőségünk van megfertőzni magunkat és másokat az elsietett, felületes kézmosás és fertőtlenítés révén!

A tanulmány úgy találta, hogy az egyes variánsok jobban ellenállnak az etanolnak, mint az eredeti változat. Ugyanakkor az összes típust az alkohol tartalmú kézfertőtlenítő szerek 15 másodperc alatt semlegesítették, azaz elpusztították.

Emiatt a kutatók – az Omicron változat tulajdonságaira tekintettel – az eddigieknél még alaposabb kéz- és felületfertőtlenítést javasolnak.

Forrás: BioRxiv: “Differences in environmental stability among SARS-CoV-2 variants of concern: Omicron has higher stability.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!