Keresés
Close this search box.

Depresszió helyett: VITALITÁS!

//

A téli hideg és szürke hónapok után rendkívül sokan panaszkodnak levertségre, melynek főbb tünetei a csökkent aktivitás, kedvetlenség, fáradékonyság és motivációhiány. Hogyan vethetnénk véget a nyomott hangulatnak, hogy végre visszaszerezzük vitalitásunkat?

A téli időszakban – témánk szempontjából – a legfőbb probléma a napfény hiánya. A napfény ugyanis kifejezetten javítja hangulatunkat, hiszen optimális szintre hozza a szerotonin, az„örömhormon” szintjét. A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így a depresszión kívül a migrénnel, sőt egyes idegi, étkezési és szexuális zavarokkal is.

Számos kutatás született már e témában: kiderült, hogy a két műszakban vagy csak éjszaka dolgozóknak alacsonyabb a szerotoninszintje a normál fényviszonyok között, nappal dolgozókénál. Esetükben gyakran tapasztaltak fokozott szorongást és depressziót. A szerotoninhiány hormonális összefüggéseit vizsgálva megállapították például, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével együtt a szerotoninszint is csökken, ami nagyban hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz.

A hiányállapot beindítja a „kívánósságot” is: a szervezet evéssel próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez jellemző premenstruációs szindróma (PMS) esetén is, melynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. Itt a menzesz előtti napokban az idegesség, lehangoltság és csökkent libidó mellett bizonyos ételek utáni sóvárgás is jelentkezik.

A fokozott szénhidrátbevitel azonban csak átmenetileg, rövid ideig képes emelni a szerotonin szintjét. Így a szomorúság és lehangoltság mellett még plusz kilókat is felszedhetünk, ha édességgel szeretnénk „becsapni” az agyunkat.

Növeljük inkább szerotoninszintünket fizikai aktivitással, lehetőleg szabadban végzett testedzéssel, mely növeli aszervezet noradrenalin és szerotonin termelését. Hasonló anyagok termelődnek a szerelmi együttlét során is, melyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést váltanak ki.

A B5- és B6-vitamin szintén hozzájárul a szerotonin termelődéséhez. Erős az összefüggés ugyanakkor a depresszió és a folsav hiánya között is. Fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek (pl. az aszpirin, a barbiturátok, görcsoldók és orális fogamzásgátlók) folsavhiányt idézhetnek elő a folsav felszívódásának gátlása révén.

Öndiagnózis helyett azonban kérjen inkább szakorvosi segítséget!

Dr. Hubina Erika PhD
endokrinológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!