Keresés
Close this search box.

Meddig tart és kit érint a „hosszú Covid”?

//

E fontos kérdésben jelenleg még a tudósok körében is több a kérdés, mint a válasz, de napjainkban is számos kutatás folyik, s a már elérhető részeredményeket igyekeznek mielőbb közreadni.

A világon a szakemberek sok helyen keresik a választ, hogy miért van egyeseknek nagyobb esélye a COVID-19-fertőzés után hetekig, hónapokig tartó fáradtság, gyengeség, fejfájás, „agyi köd”, légszomj, ízületi- vagy izomfájdalmak, illetve egyes pszichés tünetek – például nagyfokú szorongás és depresszió – megélésére, mint másoknak.

Vajon valamilyen autoimmun reakció indítja be a hosszú COVID tüneteit?

Vajon valóban elmúlik a fertőzés vagy a vírusok csak „megbújnak” a szervezetben, hogy később újra aktiválódjanak?

Van-e bármilyen védőhatása az oltásoknak a hosszú COVID kialakulása ellen?

Reméljük, hamarosan e kérdésekre is választ kapunk.

Nahid Bhadelia, MD, a Bostoni Egyetem egyik kutatóintézetének igazgatója szerint már azonosítottak pár tényezőt, melyek növelik a COVID hosszú távú hatásainak esélyét, ezek:

  • a COVID diagnózis előtt már fennálló 2-es típusú cukorbetegség;
  • a fertőzés során szokatlanul magas SARS-CoV-2 vírusszint a vérben;
  • fennálló Epstein-Barr vírusfertőzés;
  • bizonyos autoantitestek jelenléte a szervezetben.

Egy svájci egyetemi vizsgálat szintén poszt-COVID-ra hajlamosító tényezőként jelölte meg bizonyos antitestek jelenlétét. Megállapították, hogy poszt-COVID-ban szenvedőknél alacsonyabb az IgM és IgG szintje, mint a betegségből teljesen kigyógyultaknál. Különösen asztmások esetében tekintették hajlamosító tényezőnek az alacsony antitestszintet, és javasolták az érintettek mielőbbi oltását.

Meglepő módon a hosszú COVID-tünetek általában nem a súlyos állapotba került vagy kórházi kezelésre szorult pácienseknél jelentkeznek, hanem főként azoknál, akiknek enyhe vagy közepes tüneteik voltak. A panaszok nem egyöntetűen idős embereket, hanem minden korosztályt érintenek.

Tapasztalatok szerint a tünetek egyénenként változó idő múlva, de enyhülnek és többnyire elmúlnak, esetleg a régebb óta fennálló tüdőpanaszok, az asztma, a 2-es típusú cukorbetegség vagy egyéb krónikus betegségek lassíthatják a gyógyulást.

Források:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!