Keresés
Close this search box.

Rugalmas test – merev lélek?

//

Érdekes megfigyelés, hogy a reumatikus-ízületi panaszoktól szenvedők köre nagyrészt a korábban rendkívül aktív, mozgékony, állandóan tevékeny vagy sportoló emberekből áll. Hogyan és miért lesz a mozgékonyságból merevség?

Egyes vélemények szerint: a betegség őszintévé tesz. Ezek szerint az ízületi panaszoktól szenvedők csak látszólag, azaz testi mivoltukban mozgékonyak? Vegyük jobban szemügyre reumás ismerőseinket! Tapasztalunk-e részükről – állandó cselekvési kényszerük mellett – makacsságot, öntörvényűséget, merev hajlíthatatlanságot?

A pszichoszomatika tudománya több mint 50 éve tanulmányozza a reumatikus és ízületi gyulladásban szenvedő páciensek személyiségképét. Sokak esetében találtak olyan kényszeres vonásokat, mint a túlzott lelkiismeretesség, túlhajtott segíteni akarás, önfeláldozás, mazochizmus, depresszióra való hajlam. Az érintett túlzott aktivitással, sporttevékenységgel igyekszik öntudatlanul is elterelni saját figyelmét kényszeres merevségéről. Az is kiderült, hogy a reumás ember gátolja saját agresszióját – energiáit az izomzat szintjén blokkolja. Kísérletek mutatják, hogy a reumásoknál bármely ingerület az izomfeszültség növekedéséhez vezet. A megrekedt energia sokaknál gyulladást, fájdalmat vált ki. Felmérések szerint a reuma kétszer annyi nőt érint, mint férfit. Nem csoda, hiszen ők kevésbé képesek agressziójuk levezetésére, épp ezért – a tabletták és kenőcsök alkalmazása mellett – nekik sem szégyen beszerezniük egy minden nap püfölhető bokszzsákot.

Korkontroll

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!