A népi bölcsesség szerint érdemes az évszakok váltásakor megtisztítani szervezetünket a salakanyagoktól.
Mossuk át szervezetünket minimum napi 2 liter tiszta folyadékkal (vízzel), emellett észszerűen változtassunk ételadagunk összetételén és mennyiségén is!
Az ajánlott napi rostbevitel 25-40 gramm. Ehhez sütésnél, főzésnél fehér liszt helyett használjunk magasabb rosttartalmú, teljes kiőrlésű lisztet, vagy alternatív gabonákból készült rostdús őrleményeket, köles-, hajdina- vagy ciroklisztet.
A rendszeres sport előmozdítja a súlyfelesleg csökkentését, fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti a székrekedés megelőzését. Heti három alkalommal végzett, egy órás edzés a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz rizikójának jelentős csökkentése mellett alkalmas a hétköznapi stressz – az emésztőrendszeri panaszok gyakori okozójának – levezetésére is.
Bélrendszerünk aktívabb működését hosszabb távon ne hashajtókkal érjük el, mivel azok még kényelmesebbé, lustábbá teszik a beleket!
A kulcsszerep ebben inkább a magas rosttartalmú élelmiszereké ésaz élelmi rostoké. Utóbbiak 7 alapkategóriáját ismerjük: korpa, cellulóz, hemicellulóz, lignin, pektin, gumiszerű- és nyálkaanyagok, melyek két csoportot alkotnak: a vízben oldódó és nem oldódó rostokat.
▶ A vízben nem oldódó rostok a növények fás részei, illetve a maghéjak (pl. útifűmaghéj – Psyllium), melyek elősegítik a bélmozgást, és „seprűként” kitakarítják a bélrendszerből az évtizedes lerakódásokat.
▶ A vízben oldódó rostok (pl. az almában található pektin) a „szivacs” szerepét töltik be az emésztőrendszer „nagytakarításában”. Emellett javítják a szénhidrát- és zsíranyagcserét, csökkentik a cukor- és koleszterinszintet, támogatják a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az aranyeres panaszok megelőzését, ráadásul még az étvágyat is mérséklik, ami túlsúly, diabétesz és fogyókúra esetében fontos előnyt jelent.
Német kutatóorvosok vizsgálati eredményei szerint magas rosttartalmú zöldségek és gabonafélék rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is.
Egy 11 éven át folyó kutatásban 25 000 felnőttet vizsgáltak meg, akiknek életkora 35–65 év közötti volt. Kérdőívek segítségével folyamatosan nyomon követték a páciensek táplálkozási szokásait, azon belül is a rostfogyasztás mértékét. A vizsgálat kimutatta, hogy a növényi rostokban gazdag táplálkozás 28%-kal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kockázatát.
Az eredmények alapján mindenkinek – tehát egészséges embereknek is – ajánlott a finomított szénhidrátok helyett a lassú felszívódású, élelmi rostokban gazdag ételek fogyasztása.
Ha valami finomságot szeretnénk készíteni, akkor a sütésnél a megszokott lisztekhez adott útifűmaghéjjal is növelhetjük a rosttartalmat, illetve lassíthatjuk az adott élelmiszer felszívódásának idejét.
Köretként zöldségeket, étkezések között pedig gyümölcsöt fogyasztva, ugyancsak biztosítani tudjuk a szükséges napi rostbevitelt.
Alkalmazzuk tehát a számunkra leginkább megfelelő méregtelenítő módszereket, hiszen nem kevés, amit cserébe kapunk: jó közérzet és erőnlét, fiatalos frissesség, hosszabb élet!
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin