Keresés
Close this search box.

A rosszul táplált gyermek

//

Amennyiben az élet első 1000 napjában – már a fogantatás pillanatától – megfelelő tápanyagokhoz jutna a baba, nemcsak az alultápláltság, de számos felnőttkori népbetegség – például az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek – is megelőzhetők lennének!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének korábbi felmérése szerint egyéves korig az anyukák többsége viszonylag tudatos a hozzátáplálás terén, de az első születésnap után a statisztikák szerint hirtelen engedékennyé válnak. Onnantól a babák harmada ugyanazt eszi (ugyanúgy édesítve, sózva és fűszerezve), mint a család többi tagja, és 20%-uk napi rendszerességgel kap cukrozott teát, szörpöt, üdítőt vagy édességet. Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a 12–24 hónapos gyermekek 14%-a potenciálisan túlsúlyos, 3%-uk pedig már elhízott.

Az eredmények a vitaminpótlás terén is hiányosságokat mutatnak: igen gyakori a vas- és D-vitaminhiány, mégis a D-vitamin napi adása az első születésnap után csaknem a felére csökken, vaskészítményeket pedig szinte egyáltalán nem adnak babájuknak a magyar anyukák.

A baba fejlődésében (és az elhízás megelőzésében) a kismama táplálkozásának is hatalmas szerepe van. Ennek ellenére 10-ből csak 4 anyuka változtat az étrendjén a terhesség alatt – pedig a vitamin- és ásványianyag-szükséglete jelentősen növekszik. A helytelen táplálkozásnak köszönhetően minden tizedik, 6 hónapnál kisebb csecsemő túlsúlyos.

A baba megfelelő fejlődéséhez a vitamin- és ásványianyag-szükséglete – testkilogrammokra vetítve – akár többszöröse is lehet a felnőttek szükségleteinek.

Vasból például 5,5-ször kalciumból 4-szer, esszenciális zsírsavakból pedig 3-szor annyira van szüksége testkilogrammra vetítve, mint egy felnőttnek.

Az elhízás megelőzéséhez fontos a helyes szülői minta. Ha a szülők a babát zöldséggel-gyümölccsel próbálják etetni, de ők maguk az édességeket és a sós rágcsálnivalókat kedvelik, a baba is ezt fogja kérni. Az élet első 1000 napjában ráadásul az ízérzékelés is megismételhetetlen fejlődésen megy keresztül: az ekkor rögzült rossz szokások később gondot okozhatnak – hangsúlyozza Kubányi Jolán.

Forrás: www.elso1000nap.hu

Szakirodalom:
0-3 éves csecsemők, kisdedek és szoptatós édesanyák táplálkozási felmérése, 2015, MDOSZ – Nutricomp – TNS Hoffmann.
https://www.elso1000nap.hu/hu/1-3_eves_korig/kover_kisgyerekbol_sajnos_kover_es_beteg_felnott_lesz.html#_ftn1
http://www.elso1000nap.hu/hu/terhesseg_alatt/mit-egyen-a-kismama-hogy-megfelelo-sullyal-szulessen-a-baba.html
http://www.elso1000nap.hu/hu/sajtoszoba/menzareform.html

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!