Keresés
Close this search box.

Anyaság: a női élet csúcsa

//

Másoknak lehetnek gondjaik a teherbe eséssel, de velem ilyen nem történhet! – a legtöbb nő így gondolkodik, ám sajnos, igen sokan tévednek. A gyermekáldás napjainkban egyre több párnak csak orvosi segítséggel, beavatkozással sikerül, ráadásul ma Magyarországon minden 4. terhesség vetéléssel végződik. Ha a várandósság már hosszabb ideje nem jön létre, a nők többsége „bepánikol”, ami tovább rontja a helyzetet, hiszen épp kiegyensúlyozottságra, nyugalomra és tervszerű felkészülésre lenne szükség.

A legtöbb olyan esetben, amikor a fogantatás várat magára vagy vetélés történik, olyan fel nem tárt egészségügyi, nőgyógyászati vagy andrológiai gond áll a háttérben, ami szakember bevonását igényli. Az esetek egy részében látszólag semmilyen akadály nincs, a gyermekáldás mégis várat magára. Ilyenkor érdemes elgondolkodni, hogy nincs-e túl sok stressz, megfelelőek-e a pszichés körülmények, illetve hogy a test felkészült-e a terhességre. Nem feledkezhetünk el arról, hogy a nők szervezetét a várandósság erősen igénybe veszi, így ha annak a vitamin- és ásványianyag-raktárai üresek vagy méreganyagokkal telítettek, akkor a fogantatás valószínűsége is csökkenhet.

Miután az orvossal konzultált a pár, és megkezdték a szükséges terápiákat, érdemes emellett egy testi-lelki méregtelenítő kúrát végezni. Ennek fontos része a stresszoldás, relaxáció, illetve a salaktalanító kúra, melyet követően tartózkodjunk a vegyi anyagok bevitelétől akár élelem, akár kozmetikumok útján. Részesítsük előnyben a vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő, vegyszermentes biotáplálékot és a bio-, natúrkozmetikumokat!

Sejtjeink működésének „lételemei” az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok.

Ahhoz, hogy minden szervünk és egész szervezetünk összességében jól működjön, ezeket nap mint nap pótolnunk kell megfelelő mennyiségben, minőségben és arányban. A kiemelkedően fontos vitaminsoron kívül (A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin) mindenképp szükségünk van a magnézium, kalcium, vas, cink és réz megfelelő szerves kötésű, jól felszívódó és hasznosuló formáira, valamint megfelelő mennyiségű omega-3 bevitelre akár élelem, akár kiegészítők formájában.

A várandósság tervezése, előkészítése idején, a terhesség mindhárom trimeszterében és a szoptatási időszak alatt a női szervezet különböző igényeket támaszt, hogy biztosítsa mind az anya mind a magzat, később a csecsemő igényeit, szükségleteit. Gondoljunk bele, hogy a magzat fejlődési szakaszaiban egyre változó, emelkedő mértékben van szükségünk a vitaminokra és az ásványi anyagokra, de lehetnek olyan összetevők, melyek időszakonként csak kisebb mennyiségben szükségesek.

A gyermekáldás hatalmas boldogság az egész családnak, egyben a női élet kiteljesedését, meghatározó élményét is jelenti. Ha tehát a pár abba a helyzetbe kerül, hogy egy év próbálkozás után sem jön a várva várt baba, akkor elengedhetetlenné válik bizonyos lépések megtétele: fel kell keresni a szakorvost, gondoskodni kell a stressz csökkentéséről, és a lehető legjobban fel kell készíteni a testet a várandósság fogadására, problémamentes kihordására. A siker még ekkor sem garantált, de az esélyeket nagyban javíthatjuk ezzel.

Ratkó Tünde
szülésznő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!