Keresés
Close this search box.

COVID: még nincs vége!

//

A WHO jelentése szerint néhány hetes „hullámvölgy” után – ahogy sok helyen olvashatjuk - világszerte ismét emelkedik a COVID-19 esetek számra, különösen Ázsia egyes régióiban és Európában. Tedros Adhanom Ghebreyesus főigazgató szerint az adatok a több országban visszafogott tesztelés ellenére emelkednek, így tehát csak a „jéghegy csúcsát” látjuk.

Az adatok alapján a WHO úgy látja, hogy főleg azokban a régiókban emelkednek jelentősen a számok, ahol a korábbi védelmi intézkedéseket lazították vagy megszűntették. A halálozási adatok továbbra is magasak azokban az országokban, ahol a lakosság átoltottsága alacsony szintű.

A főigazgató jelentése szerint a COVID-19 esetszám – a lakosság tesztelésének alacsony szintje ellenére – jelentős,  globális átlagban heti 8%-os növekedést mutat, ám kiugróan magas néhány európai ország, illetve Kína ezen mutatója. Az egyes régiók eltérően reagálnak: míg Európában különböző mértékűek a korlátozó intézkedések, addig Kína átmenetileg teljes lezárást rendelt el több nagyvárosában, a lakosság egyidejű, többszöri tesztelése mellett. 

Kína jelentős nehézségekkel néz szemben a meghirdetett COVID zéró tolerancia betartása kapcsán, melynek része a fertőzöttek elkülönítése, a fertőzési gócok azonnali megszűntetése. Ennek érdekében a lezárt területeken felfüggesztik a tömegközlekedést és a személyes bevásárlást. A munkavégzést, az oktatást és az élelem utánpótlását is online kell megoldani az érintett területeken. (1, 2)

Az USA egészségügyi hatóságai aggódva figyelik a nyugat-európai helyzetet, mivel sok országban a lakosság magas oltottsági aránya (pl. Németország 76%, Egyesült Királyság 74%) ellenére jelentősen nő a fertőzöttség és a kórházi esetek száma. A pandémia 2 éve során szerzett tapasztalataik alapján az Európában növekvő esetszámok, s az újabb hullámok néhány hét késéssel Amerikát is elérik. (3, 4, 5)

Dr. Sam Scarpino az amerikai Pandémia Megelőzési Intézet munkatársa szerint a SARS-CoV-2 járvány kezdete óta azt tapasztalják, hogy ami megtörtént Európában, az történt meg idővel az egész bolygón – nem ülhetnek tehát ölbe tett kézzel az európai tendenciát látva. 

A víruskutatók az Omicron BA.2 változatát még fertőzőbbnek ítélik, szerintük előbb-utóbb dominánssá válik az egész világon. Úgy tűnik, hogy a „természetes immunitás”, azaz a korábbi fertőzöttség (Omicron BA.1) nem nyújt teljeskörű védelmet az új változat ellen. (6, 7)

BA.2, azaz Deltacron?

Mit tudunk erről az új változatról, melyet elsőként Franciaországban, Hollandiában és Dániában azonosítottak? A Deltacron átmeneti elnevezést azért kapta, mert tulajdonságai alapján a kutatók a Delta és az Omicron variáns kombinációjának tekintik. 

Maria Van Kerkhove, PhD, a WHO COVID-19 program technikai vezetője szerint várható, hogy az Omicron újabb kombinációi jelennek meg, hiszen a vírusok időről, időre változnak. Jelenleg egy nagyon intenzív körforgást tapasztalnak, melyben a vírus állatokat is megfertőz, majd mutálódva embereket is visszafertőzhet.

Az Egyesült Államokban a Helix Laboratóriumban (California) 29000 COVID pozitív esetet elemezve a BA.2 változatnak már két különböző alfaját mutatták ki, s találtak olyan eseteket is, ahol a Delta és az Omicron variáns is jelen volt, sőt, újabban már Delta + Omicron + Deltracron fertőzést is azonosítottak. (8)

Dr. Michael Ryan, a WHO Közegészségügyi Szükséghelyzeti Programjának ügyvezetője óvatosságra int, hiszen nagy a valószínűsége, hogy a könnyen terjedő Omicron BA.2 változat körbe fogja járni a világot, hosszú távon fertőzni fog, s eljut még a legkisebb közösségekbe is. Emiatt nem felesleges továbbra is betartani a védelmi intézkedéseket.

Fontos, hogy megfelelő táplálkozással erősítsük immunrendszerünket ● elegendő alvással biztosítsuk a gyulladások legyőzését segítő fehérjék, a citokinek termelődését ● vegyük fel az esetleg elmaradt védőoltást ● rendszeresen fertőtlenítsük környezetünket és kezünket ● ne együnk, igyunk közös pohárból vagy evőeszközzel ● igyekezzünk megfelelő védőtávolságot tartani másoktól ● viseljünk maszkot a közösségi terekben.

Dr. William Schaffner, a webmd szakértője szerint fontos megértenünk: a vírusnak nem lesz vége úgy, hogy globálisan eltűnik. Várhatóan velünk marad, csak pandémia helyett egy könnyebben kontrollálható endémia formájában – mint más szezonális vírusok. Ehhez a kórházi kezelések és a halálozás, illetve a széleskörű tesztelésen belül a pozitív tesztek arányának jelentős (5% alá) csökkenése szükséges. (9)

Szakirodalmi források:

  1. Reuters: “China’s daily cases of symptomatic COVID more than triple.”; The Associated Press: “China shuts business center of Shenzhen to fight virus surge.”
  2. https://www.webmd.com/lung/news/20220313/china-daily-covid-cases-more-than-triple
  3. Article: COVID Surge in Western Europe Puts U.S. Health Experts on Alert; The Washington Post: “A covid surge in Western Europe has U.S. bracing for another wave.”; Twitter: @EricTopol, March 15, 2022.
  4. The New York Times: “Coronavirus World Map: Tracking the Global Outbreak.”; CDC: “COVID Data Tracker: Variant Proportions”; “COVID Data Tracker: COVID-19 Vaccinations in the United States.”
  5. CNN: “What rising Covid-19 infections in the UK and Europe could mean for the US.”
  6. ABC News. “Rise in COVID-19 infections overseas may foreshadow increase in US, experts say”
  7. Bloomberg. “U.S. Sewer Data Warns of a New Bump in Covid Cases After Lull”
  8. USA Today: “There may be a new COVID variant, Deltacron. Here’s what we know about it.
  9. https://www.webmd.com/coronavirus-in-context/video/william-schaffner-pandemic-end
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!