Keresés
Close this search box.

Ételallergiás vendég – „mentes” menü

//

Ételallergia, ételintolerancia, tejfehérje, laktóz, glutén… ezeket a kifejezéseket csak akkor tanuljuk meg, ha a családban valaki diétája miatt rákényszerülünk. A készételek csomagolásáról és a főzéshez használt alapanyagok vásárlása során tájékozódni tudunk, mit használhatunk fel és mit nem. Ilyenkor teljesen más szemmel válogatunk a boltok polcain, mint korábban.

Napjainkban a felnőttek 15-30%-a érzékeny valamilyen ételre. Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. Az általuk okozott szerteágazó tünetektől – gyomor- és bélrendszeri, illetve, bőr- és idegrendszeri panaszok – sokan szenvednek. Ilyenkor gyors diétába kezdenek, rendszerint a leggyakrabban problémát okozó összetevőket: glutént, tejet és cukrot hagyják el, de sok esetben a tüneteik mégsem javulnak.

Sokaknak az emésztőrendszeri panaszok – fájdalom, puffadás, hasmenés – mellett visszatérő fejfájás is jelentkezik. Ennek hátterében például cöliákia (lisztérzékenység), irritábilis bél szindróma (IBS), Crohn-betegség vagy hisztamin intolerancia is állhat – ezek mind eltérő diétát igényelnek.

Az érintett diétája a család támogatásával sikeresebbé válik. Sokan hoznak magukkal családtagot a diétás tanácsadásra. A közelgő húsvéti családi étkezések, találkozók, ünnepségek kapcsán összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tévedéseket.

1. Nem csak a tejben van tej

A tejmentes diéta nemcsak a dobozos tej lecserélését jelenti növényi „tejekre”, hanem mellőzni kell mindent, ami tejszármazékot tartalmazhat. Tejfölt, tejszínt, joghurtot, kefírt, vajat sem használhatunk a sütés-főzés során. Ezeket növényi készítményekkel – kókusz-, rizs- vagy zabtejszín – lehet helyettesíteni. A késztermékek – pékáruk, kekszek, ropik, csokoládék, felvágottak – is tartalmazhatnak tejet!

2. Ha csak kevés van benne…

Ha a recept szerint csak 2 dl joghurtot használtunk fel a 12 szeletes tortához, amiből az érintett egy szeletet eszik majd, vagy csak 2 kanál búzaliszttel készítjük a rántást, az számunkra kevésnek tűnhet, azonban a betegnek „enyhébb” esetben órákig-napokig tartó hasfájást, görcsöket és puffadást okozunk, súlyosabb esetben ennél veszélyesebb reakció is kialakulhat.

3. „Nyomokban tartalmazhat”

Vannak, akiknek nemcsak étel-összetevőként kell kerülniük az adott allergént, hanem még a „nyomokban tartalmazhat” feliratú készételeket sem fogyaszthatják, mert attól is tüneteik lehetnek. Ha allergénmentes alapanyagokat vásároltunk, abból főztünk, akkor ne kövessük el tálalásnál sem azt a hibát, hogy a tálcán egymás mellé kerülnek a „mentes” és a család többi tagjának készített hagyományos ételek! A nagy gonddal elkészített „mentes” étel ugyanis a tálalás során is „szennyeződhet” allergénekkel.

4. Minden kenyér és süti lisztből készül!

Gluténérzékenység, lisztérzékenység vagy cöliákia esetén kerülendő a búza, rozs, árpa, és zabból is csak a gluténmentes változat fogyasztható. Emellett ugyanúgy süthetünk, főzhetünk például rizs-, kukorica-, hajdina-, cirok-, mandula-, kókusz- vagy köleslisztből, de léteznek gluténmentes céllisztek is, ezek már eleve olyan összeállításban kerülnek a polcokra, hogy viszonylag egyszerűen (víz és tojás hozzáadásával) sütemény, nokedli vagy kenyér készíthető belőlük.

5. Ez nekem túl bonyolult!

Akinek a „mentes” étkezés nem a mindennapok része, nincsenek meg a jól bevált receptjei vagy a főzéshez nem érzi allergénmentesnek a konyhát, nyugodtan dönthet úgy dönt, hogy nem kockáztat, és inkább allergénmentes készételt vásárol a vendég számára. Ma már a legtöbb boltban elérhető – vagy webshopokból rendelhető – az adott diétának megfelelő allergéntől mentes sütemény, keksz, nassolni való. Biztos lehet benne, hogy a mentesen étkező vendégnek ez a figyelmesség jól fog esni!

Sasvári-Szekeres Anita
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!