Keresés
Close this search box.

Gyermekáldást nehezítő hormonális eltérések

//

Az inzulinrezisztencia napjainkban sok nőt érint, tünetei között szerepel a túlsúly, fokozott szőrösödés, aknék, meddőség és a menstruációs zavarok. A javasolt „hármas kezelés” (diéta, mozgás, gyógyszer) sokaknál mégsem eredményes, mivel az IR-hez gyakran más hormonális zavarok is társulnak.

Kialakulhat például a pajzsmirigy alulműködés, magas prolaktinszint, ösztrogén-dominancia, progeszteronhiány, Utóbbi elengedhetetlen a teherbeeséshez, pontosabban a beágyazódáshoz, valamint a terhesség megtartásához. Alacsony szintje teherbeesési nehézségeket és vetélést is okozhat, emiatt érdemes ellenőriztetni a szintjét, a megfelelő kezelés és a kudarc elkerülése érdekében. Fő tünete a vérzészavar.

Az IR és a pajzsmirigyprobléma rendezése gyakran helyrebillenti a szintjét, ám ha ezek nem eredményesek, akkor barátcserje kapszula vagy a progeszteron mesterséges pótlása jöhet szóba.

Az IR komoly hatással van a hangulatra is, ami befolyásolja az agyalapi mirigy által termelt prolaktin szintjét. A hormon mennyisége stressz hatására növekszik, de normál esetben – terhesség és szoptatás nélkül – alacsony szinten van. A prolaktin túltermelődés teherbeesési problémát, vérzészavart, csökkent libidót, fáradékonyságot, esetleg tejcsorgást eredményez (terhesség/szoptatás nélkül). A stressz csökkentése és a többi hormonális zavar terápiája általában normalizálja az értékét.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!