Keresés
Close this search box.

Hogyan éljük túl a Húsvéti édességdömpinget?

//

A gyerekek a húsvéti ünnepek alatt döbbenetes mennyiségű cukrot fogyasztanak el – egyes becslések szerint egy hétre elegendő kalóriamennyiséget és kb. 1 kg cukrot is megesznek csokinyulak és tojások formájában. Többnyire a teljes ajándékba kapott édességkészlet el is fogy a tavaszi szünet végére!

Nem az allergén összetevő hizlal!

Ezek a mennyiségek önmagukban is megdöbbentők és egészségkárosítók, ne higgyük azonban, hogy enyhítő körülmény, ha „mentes nyulat” vásárolunk a gyereknek! Ami allergénmentes, az nem feltétlenül egészségesebb! Különösen, ha édességekről van szó, hiszen cukrot mind a mentes, mind pedig a nem mentes élelmiszer tartalmazhat.

Ha valaki például tejmentes diétát tart, étcsokoládékat többnyire fogyaszthat (nézzük meg az összetevők listáját!). De étcsokin belül is létezik cukorral és cukormentesen készült termék.

A gluténmentesség is becsapós lehet. Sokan ugyanis a fogyás reményében választják a gluténmentes étkezést, pedig a gluténmentes lisztek sokszor – épp a magas keményítőtartalmuk miatt – hizlalóbbak a normál liszteknél. Ne higgyük tehát, hogy a lisztérzékeny gyermek étkezése egészségesebb lesz csupán attól, mert kerülnie kell a glutént.

Nyomokban mogyoró!

Mivel a csokoládét előállító üzemekben a legtöbb esetben mogyoróval is dolgoznak, ezért az édességek zömén a „nyomokban mogyorót is tartalmazhat” felirat megtalálható. Sokan a tejallergiások közül sem bírják a „nyomokban-os” termékeket, így ha biztosan szeretnénk elkerülni a panaszokat, ételallergiások számára csak a megadott, gyártó által garantáltan mentes termékekből válasszunk édességeket ajándékba!

Alternatív ajándékötletek

Mivel a garantáltan allergénmentes termékek beszerzése több utánjárást igényel, sok termék csak speciális webáruházakban, diétás szaküzletben elérhető, ezért sokan készülnek alternatív ötletekkel, hogy meglepjék gyermeküket. A többfajta édesség helyett egy-két mentes terméket választanak csak, a húsvéti ajándékkosarat pedig inkább apróbb játékokkal, például kisautókkal, nyomdakészlettel, matricákkal, csokitojás helyett műanyag csoki formájú játékkal, ceruzával, színezővel töltik meg. Ezzel a megoldással, az ételallergiával élő gyerekek valóban kevesebb édességet és cukrot fogyasztanak az ünnepek alatt, ami valójában nem hátrány.

A gyerekek „túlpörögnek”

Érdemes mindenkinek megfontolnia a húsvéti ajándékok ilyen elvek szerinti újragondolását, ugyanis a hirtelen, nagy mennyiségben bevitt cukor hatására a gyerekek egész nap túlpöröghetnek, este is nehezen alszanak el, az alvásuk is nyugtalanabb lehet. Egyáltalán nem teszünk tehát jót, ha túlzott mennyiségben ajándékozunk édességeket, majd hagyjuk azokat korlátlan mennyiségben elfogyasztani.

Óhatatlan, hogy a családi összejöveteleken több az édesség ebben az időszakban, de nem is kell túl szigorú szabályokat bevezetni. Arra ügyeljünk, hogy ne a főétkezések helyett, hanem például tízóraira, uzsonnára vagy ebéd után fogyasszák azokat! A nap többi részében pedig lassú felszívódású, magas rosttartalmú ételekkel ellensúlyozzuk a nassolás hirtelen vércukorszint-emelő hatását! Teljes kiőrlésű kenyér, magas rosttartalmú, cukormentes keksz, zabkása, köretként pedig köles vagy zöldségek segíthetnek elkerülni a vércukorszint túlzott ingadozását.

Rajcsik Enikő
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!