A Dél-Amerikában őshonos maniókát elsőként a maják termesztették. Afrikába csak a 16. században, a portugál gyarmatosítók által került, ott hamar alapélelmiszerré vált, gumóját megőrölve zselészerű anyagot készítettek belőle (fufu).
Napjainkban a tápióka keményítő a modern konyha egyre népszerűbb kelléke, különféle maglisztekkel 1:1 arányban keverve jobb állagú süteményeket tudunk készíteni vele. A magliszt, a normál és low-carb tápióka 1:1:1 arányú keverékéből kapjuk a legomlósabb süteményeket.
Előnye, hogy nem csomósodik. Levesek, mártások sűrítésére is kitűnő. Fogyasztása bármilyen diétát, étrendet követők számára ajánlott.
Kóstoljuk meg a tápióka gyöngyöt is!
Erdei gyümölcsös tápióka puding
Hozzávalók: 0,75 dl apró szemű tápióka gyöngy, 5,5 dl kókusztej, ízlés szerint 3-4 ek. nyírfacukor, 1 vaníliarúd kikapart magjai, fél kk. őrölt kardamom, a díszítéshez 250 g erdei-gyümölcs-keverék
Elkészítése: A tápióka gyöngyöt kókusztejjel, nyírfacukorral és fűszerekkel közepes méretű lábasban, folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg megduzzadnak és átlátszóvá válnak. A pudingot tálkákba öntjük, kihűtjük, hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt a gyümölcsökkel díszítjük.
Jó étvágyat!