Keresés
Close this search box.

Nincs peteérése? Derítse ki az okát!

//

Akár szeretne teherbe esni, akár nem, fontos, hogy mindenképp vizsgáltassa ki magát, ha a ciklusa eltér a normálistól, mert akár súlyos betegséget is jelezhet!

Peteérés hiányában nincs megtermékenyítésre alkalmas petesejt. Az ovuláció általában a ciklus közepén, a 14. napon történik, ám ha a tüszőérés zavart szenved, nem történik meg a tüszőrepedés. Ennek jele lehet a kimaradt menstruáció, illetve a túl rövid vagy túl hosszú ciklus, vagy csupán a terhesség elmaradása hívja fel rá a figyelmet. Amennyiben a tüsző nem tud megrepedni, úgy az folyadékkal teli cisztává alakulhat, PCOS (policisztás ovárium szindróma) léphet fel.

Cukorbetegség is okozhatja – Anovuláció stressz hatására is előfordulhat, de jellemzően a szénhidrátháztartás zavara – pl. prediabéteszes állapot – húzódik a hátterében. Mivel gyakran semmilyen tünetet nem okoz, sokáig rejtve maradhat. E zavarok fokozzák a PCOS kialakulását, megnövelik a tesztoszteron szintjét, és nem csupán anovulációt, de vetélést, koraszülést is okozhatnak. Terheléses vércukormérés szükséges annak kiderítésére, hogy a peteérés hiányát prediabétesz vagy cukorbetegség okozza-e. Az eredményektől függően életmódterápiára vagy gyógyszeres, illetve inzulinos kezelésre lehet szükség. A vércukorszint normalizálása után helyreáll a normál ciklus, megfelelő tüszőéréssel és -repedéssel.

Dr. Porochnavecz Marietta
belgyógyász, diabetológus szakorvos
Cukorbetegközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!