Keresés
Close this search box.

Támogassuk öntisztuló, önvédelmi folyamatainkat!

//

A szervezet bölcs, számos – jó esetben – automatikus védelmi rendszere van az öntisztulás és a fertőzések elleni védelem érdekében. Ezek egyike a női intim területek védelmét szolgáló hüvelyi folyás, mely természetes, sőt szükséges jelenség, ám bizonyos esetekben kórossá válhat.

A hüvely és a méhnyak mirigyei folyamatosan termelnek váladékot, mely kis mennyiségben, folyamatosan távozik. Fő szerepe a hüvely nedvesen tartása, a tisztulás, a fertőzésekkel szembeni védekezés: ehhez a benne található tejsavbaktériumok (lactobacillus) savas közeget biztosítanak, védenek a káros mikroorganizmusok ellen. A váladék színe átlátszó, esetleg fehér, szagtalan, nem darabos. Mennyisége egyénenként változó, de befolyásolja például a ciklus (ovuláció és menstruáció táján több), illetve a pszichés tényezők, a nemi izgalom és a várandósság (ekkor is bővebb folyás tapasztalható).

Sok kismamát megijeszt a nagyobb mennyiségű váladék, mivel azt hihetik, hogy pont a terhességük idején kaptak el valamilyen fertőzést. Való igaz, hogy ekkor a legyengült védekezés miatt könnyebben szaporodnak el a kórokozók, ám önmagában a nagyobb mennyiségű váladék normális jelenség, hiszen így próbál védekezni szervezetük a fertőzésekkel szemben.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben fertőzés áll fenn, úgy a megnövekedett folyás mellett egyéb panaszok is jelentkeznek. Megváltozik például a váladék színe: a kifejezetten fehér szín gyulladásra utal, míg a sárgás és rossz szagú folyás gombás fertőzést valószínűsít.

Fertőzés esetén egyéb tünetek is jelentkezhetnek, ilyen például a folyás megváltozott állaga és szaga, az alhasi fájdalom, viszketés, illetve a fájdalmas közösülés. Ilyen esetekben javasolt mielőbb orvoshoz fordulni, a megfelelő diagnózis és a célzott kezelés érdekében, mely gyakran gyógyszeres terápiát, illetve a hüvelyflóra helyreállítására lactobacillus kúrát jelent.

Kismamák esetében különösen fontos a gyors beavatkozás, hiszen a felszálló fertőzés a babát is veszélyeztetheti, és idő előtti szülést indíthat meg. A hüvelyi fertőzés rizikóját növelheti a nem megfelelő vagy a túlzásba vitt intim higiénia (pl. a hüvely irrigálás), a gyakori uszodahasználat, az antibiotikum-kúra, a cukorbetegség, a méhszájgyulladás, illetve az esetleges hormonzavar.

Dr. Hetényi Gábor
nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!