Keresés
Close this search box.

A napozás öregít?

//

A túlzásba vitt napozás – főként a leégés – a bőr idő előtti öregedéséhez, korai ráncosodásához vezet. Bár a kor természetes velejárója a ráncok megjelenése, de érdemes késleltetnünk ezt a folyamatot.

A bőr korai ráncosodása 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még gyerekként, 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. Az UV-sugarak roncsolják a bőr rugalmasságát biztosító elasztint, melynek termelődése az idő múlásával csökken. A túlzott napozás felgyorsítja ezt a folyamatot. A ráncképződés valójában már a húszas-harmincas években beindul, látványos fokozódására pedig ötven év felett elkerülhetetlenül sor kerül. A bőröregedést leginkább a napfény UV-A tartománya fokozza.

Emellett a ráncosodás ütemében szerepet játszik a genetika, az örökölt bőrtípus is. Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás és kevés folyadék fogyasztása mellett bőrünk ugyancsak jobban öregszik.

A kor előrehaladtával tehát természetes a bőr kötőszövetének változása. Azonban a finomabb, statikus ráncok a vízhiányos, romló kötőszövetű bőrnél előbb jelentkeznek. Idővel egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik, valamint a bőr vízmegkötő képessége is csökken. Jó hír, hogy ezek a folyamatok lassíthatók, az elvesztett anyagok kívülről is pótolhatók.

Szeplők – A túlzott napozás másik következménye a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín, mely főként az arcon jelentkezik sötétebb és világosabb foltokkal. Különösen érintettek a világosabb bőrű, kék szemű, szőke vagy vörös hajú felnőttek és gyerekek, akik már rövid idő alatt képesek napégést szenvedni. Rajtuk gyakrabban jelennek meg szeplők, melyek az egészségre nem veszélyesek, de jelzik, hogy a bőrnek rendszeres ellenőrzésre van szüksége. Ezt indokolja az is, hogy a bőrrák szempontjából ők a rizikócsoportba tartoznak!

Májfoltok, öregségi foltok – A várandósok arcán gyakran jelennek meg májfoltok, melyek a szülés után általában elmúlnak. Időseknél főleg az arcon és a kézfejen jelennek meg – leginkább napfény hatására –, de csupán esztétikai problémát jelentenek, egészségügyi kockázat nélkül.

Dr. Pellion Szilvia
bőrgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!