Keresés
Close this search box.

A szemünket is védjük!

//

Az éleslátás helye a szemben a retinának csupán néhány milliméter átmérőjű területe, az ún. sárgafolt, azaz makula. Az évek során a szemet érő túl sok és erős napfény az egyik előidézője a makula-degenerációnak, mely időskorban akár vakságot is okozhat.

Az UV-sugárzás nemcsak bőrünket, hanem a szemünket is károsítja tehát. Az erős napfény a szaruhártya és a kötőhártya gyulladását okozhatja, a kötőhártya megvastagszik, ún. kúszóhályog alakulhat ki, amely rontja a látást. A napsugárzás nemcsak a sárgatest sorvadásának, hanem a szürke hályog kialakulásának is kockázati tényezője.

A nagy energiájú UV-B sugarak nagyobb károsító hatást fejtenek ki, mint az UV-A sugárzás.

Fentiekre tekintettel erős napsütésben nem elegendő a széles karimájú kalap, jó minőségű napszemüvegre is szükségünk van! Lencséje ne legyen túl sötét, mert a kitágult pupilla még sérülékenyebb az UV-sugarakkal szemben. Különösen veszélyeztetettek a világos szemszínűek.

Vízparton, vízi sportoknál vagy a vakító fehér homokban fokozott védelem szükséges. Gyermekeinknek se vásároljunk „100 Ft-os” játék napszemüveget, mert komoly szemkárosodást okozhatunk vele. Soha ne nézzünk a napba, mert már rövid idő után is vakságot okozhat!

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a sárgafolt festékanyagát képező karotinoidok (lutein és zeaxantin) akár rövid ideig tartó pótlása is javítja a makula védettségét. Hiányuk enyhébb esetben a színlátás és a látásélesség csökkenéséhez, súlyos esetben vaksághoz vezethet. Ezek étrendi pótlására a sárga, narancssárga és sötétzöld gyümölcsök és zöldségek alkalmasak. A lutein fő forrása a káposzta és a spenót, a zeaxantiné pedig a kukorica.

A szervezet számára valójában az összes antioxidáns értékes, de a szemnek különösen fontos az A-, C- és E-vitamin, illetve egyeszöldségek, gyümölcsök színét adó bioflavonoidok. Kitűnő forrás a fekete áfonya, illetve más vörös és lila színű gyümölcsök. Ásványi anyagok közül a szemnek főként szelénre és cinkre, az étkezési zsírsavak közül pedig omega-3-ra van leginkább szüksége.

Dr. Kökény Zoltán
sebész adjunktus
korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!