Keresés
Close this search box.

Az év gyógynövénye, 2022: a cickafark

//

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta évről évre egy újabb gyógynövényre irányítja a figyelmet az ÉV GYÓGYNÖVÉNYE kiválasztásával, hogy az adott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez jussanak el.

2013 óta a következő gyógynövények kapták meg Az Év Gyógynövénye címet: máriatövis, citromfű, galagonya, kamilla, mák, levendula, orbáncfű, bíbor kasvirág, fekete nadálytő, majd idén a cickafarkra esett a választás. Vajon mivel érdemelte ki ezt a „rangot”?

Története

A cickafark (Achillea) fajokat régóta alkalmazzák gyógyászati célból. A nemzetség latin nevét a trójai háború görög hőséről, Achilleszről kapta, akit tanítója, a kentaur Kheirón ismertetett meg egy olyan gyógynövénnyel, amely begyógyítja a sebeket és elállítja a vérzést. A történészek és a botanikusok egyetértenek abban, hogy ez megegyezik azzal a növénnyel, amelyet később Linné Achillea millefoliumnak nevezett el. A magyar cickafark elnevezés alapja az, hogy a növény levelei a macska farkához hasonlítanak.

Hazánkban 13 cickafarkfaj honos, amelyek közül főként a száraz réteken, utak mentén lépten-nyomon megtalálható mezei cickafark (Achillea collina) szolgáltat kiváló minőségű drogot.

Mire használható?

Virágos hajtását elsősorban epehajtó, antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatása miatt alkalmazzák. Teáját és más belsőleg alkalmazandó készítményeket görcsökkel járó emésztési panaszok, puffadás enyhítésére és étvágyjavítóként fogyasztják. Használható továbbá a menstruációval összefüggő alhasi görcsök esetén is.

Külsőleg bőrgyulladások, felületi sebek gyógyítására, ülőfürdőként női kismedencei gyulladások kiegészítő kezelésére is javasolják. 12 év alatti gyermekek, várandós és szoptató nők esetében nincsenek adatok biztonságosságról, ezért számukra alkalmazása nem javasolható.

Forrás: Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya
evgyogynovenye.hu/2022_cickafark

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!