Keresés
Close this search box.

Ezeket kerüljük „felfázás” esetén!

//

Ha valaki épp felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, az alábbi étel- és italféleségeket ajánlatos kerülnie.

Kevesen tudják, hogy vannak olyan ételek és italok, melyek irritálhatják a húgyhólyagot, ezzel ronthatják az állapotot, így érdemes ezeket mellőzni.

Kávé – Bár sokak számára „életmentő”, koffeintartalma miatt irritatív hatással lehet a hólyagra. Próbáljuk koffeinmentes teák kortyolgatásával helyettesíteni!

Alkohol – Az alkohol reflux vagy gyomorfekély esetén irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ugyanez igaz a húgyhólyagra is, különösen, ha az éppen fertőzéssel küzd. Igaz, hogy a sok folyadék fogyasztása előnyös felfázáskor, de az semmiképp se legyen alkohol!

Üdítőitalok – Krónikus hólyaggyulladásnál már bebizonyosodott, hogy az üdítők rontanak az állapoton. Különösen a citrom ízesítésű és a koffeintartalmú üdítők kerülendők, ilyenkor helyettük tiszta víz és áfonyalé ajánlott.

Savas gyümölcsök – Bár a gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét képezik, húgyúti fertőzésnél a magas savtartalmúak kerülendők, így például a citrom, narancs, grapefruit és a paradicsom is. Egyeseknél az alma, szőlő, szilva, málna és az ananász is irritáló hatású lehet, ezt egyénileg érdemes kitapasztalni.

Erős fűszerek – Minden erős, csípős fűszer és étel kerülendő egészen a gyógyulásig! Érdemes a lágyabb, enyhébb ízeknél maradni, és a forró ételeket, italokat is lehűteni.

Mesterséges édesítők – Nincsenek rá egyértelmű bizonyítékok, de krónikus hólyaggyulladás esetén már megfigyelték, hogy a mesterséges édesítők felerősíthetik a panaszokat.

Dr. Rákász István
urológus szakorvos
Urológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!