Keresés
Close this search box.

Ezért fájhat a dereka

//

A derékfájás az egyik leggyakoribb panasz, amivel szakorvoshoz fordulunk: a fájdalom járás vagy hosszas állás közben általában fokozódik. Vegyük sorra a hátterében álló leggyakoribb okokat!
Izomfáradtság

A hosszú álldogálás vagy gyaloglás feszítő hatást gyakorolhat az alsó háti szakasz izmaira, ami fájdalmat okozhat. Ez azonban enyhül, ha leülünk vagy lefekszünk. A túlsúly itt kiemelt kockázati tényezőnek számít! A kezelés alapja a pihentetés, a borogatás, majd az izmok finom nyújtása. Hosszú távon a testsúlyrendezés, az egyoldalú terhelés mellőzése és a stresszkezelés is fontos lépés lehet.

Gerinccsatorna-szűkület

A gerinccsatorna beszűkülése extra nyomást helyez a gerincvelőre és az idegekre – ez a probléma igen gyakran az alsó háti szakaszt, a derekat érinti. Sokan azt tapasztalják, hogy a fájdalom leüléskor vagy előre hajláskor erősödik. Emellett olyan tünetek is előfordulhatnak, mint a lábak elgyengülése, zsibbadás, érzéskiesés a derékban, fenékben vagy a lábakban, illetve éles, sugárzó fájdalom a lábak felé.

Súlyos esetben bél- és húgyhólyagproblémák, vizelettartási nehézség is jelentkezhet, sőt a szexuális funkció is sérülhet. Bár létezik veleszületett gerinccsatorna-szűkület is, leggyakrabban az 50 év feletti populáció találkozik e problémával.

A gerinccsatorna-szűkület kezelésének első lépéseként a nem műtéti megoldások jönnek szóba: a fizikoterápia, gyulladáscsökkentő injekciók, gyógyszerek, esetleg orvosi akupunktúra. Ha az állapot nem javul, vagy romlik, olyan műtéti megoldás szükséges, ami stabilizálja a gerincet és csökkenti az idegeket érő nyomást.

Degeneratív porckorong-betegség

Ez az idősödéssel többnyire együtt járó porckorong-elváltozások összefoglaló neve. A porckorongok folyadéktartalma idővel csökken, ami csökkenti a porc „ütéscsillapító” képességét és merevebbé, vékonyabbá teszi azt.

Emellett apró repedések is megjelennek a porckorong külső rétegeiben, melyeken a belül lévő zselészerű anyag elkezdhet kitüremkedni, és maga a porckorong töredezetté válhat. Ezeket a változásokat gyorsíthatja a dohányzás, az elhízás és a túl nagy fizikai megterhelés.

Ugyancsak porckorongsérvhez vezethetnek a hirtelen mozdulatok, sérülések is. Ha az alsó háti szakasz érintett, akkor a hát, tompor és a lábak is fájhatnak, amit fokozhat a lehajlás vagy a törzsfordítás. Esetenként a lábban zsibbadás, bizsergés is jelentkezhet.

Kezelési lehetőségek

A porc megőrzéséhez, a porcképzés támogatásához több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik az orvosi kollagéninjekció, amely lézeres kezeléssel is kombinálható. Gyors eredményt érhetünk el helyi gyulladáscsökkentő injekcióval, a hatóanyag az ízületi résbe fecskendezve hamar eljut a gyulladás helyére, gyorsabb, hatékonyabb fájdalomcsillapító hatást biztosít, mint a szájon át szedhető gyógyszerek – kevesebb mellékhatással.

A legfontosabb eszköz azonban a testmozgás, a személyre szabott gyógytorna a törzs tartóizmainak megerősítésére, a hát- és a hasizom kiegyensúlyozatlanságának korrekciójára.

Hyperlordosis

Ágyéki lordosisnál a gerinc természetes görbületénél nagyobb a görbület a deréki szakasznál. Ilyenkor a gerinc egy látható C-alakot vesz fel a has irányába húzódva, a has pedig kitolódik. Ez a rendellenesség jelentősen fokozza a gerinc- és derékfájdalmat, ami hosszú állás után fokozódhat. A hyperlordosis gerincferdüléshez vezethet, előrehaladott állapotban akár az emésztőrendszer, a szív-érrendszer és a légzőrendszer megfelelő működését is akadályozhatja.

A fő rizikófaktorok az elhízás, az ülő életmód és a mozgáshiány, ami miatt a gyenge izmok nem képesek megtámasztani a gerincet.

Gyerekek kezelésében szükséges lehet a fűző, felnőtteknél elsődleges a gyógytorna és a testsúly rendezése.

A megelőzés alapja a heti minimum 150 perces, közepes intenzitású tréning, ami lehet gyaloglás, aerobik, úszás, egyéb kardiomozgás, tartásjavító- vagy gerinctréning, gyógytorna.

Ha a fájdalom nem múlik, sőt romlik az állapot, javasolt orvoshoz fordulni.

Lábba sugárzó fájdalom vagy vizelettartási problémák esetén feltétlenül szükséges az orvosi kezelés.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus főorvos
FájdalomKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!