Keresés
Close this search box.

Ha nyár, akkor szerelem? – Fáradt, stresszes vagyok, nincs kedvem!

//

A tavaszi-nyári időszakra általában magasabb fokú szexuális aktivitás jellemző. Amennyiben csökken a libidó, elsőként a túlterheltségre, fáradtságra, a stresszes, gondokkal teli hétköznapokra fogjuk, kevésbé merül fel valamilyen egészségi probléma gyanúja, csak akkor gondolunk erre, amikor a helyzet a nyári szabadság, a hosszabb pihenés alatt sem változik.

Mi lehet hatással a szexuális életre?

A szexuális aktivitást sok minden befolyásolja, hiszen a libidó igen összetett folyamat, melyre hatással van többek között

  • az életkor,
  • a pszichés állapot,
  • a párkapcsolat minősége,
  • bizonyos gyógyszerek szedése,
  • egyes betegségek.

A szexualitást több hormon szintje is befolyásolja. Ezek közül az androgén hatású tesztoszteron és nőknél az ösztrogén a legfontosabb. Éppen ezért gyakran fordul elő szexuális zavar tesztoszteronhiány esetén, valamint a menopauza táján, amikor az ösztrogén hormon szintje csökken. Érdemes tudni, hogy a nőknél ugyanúgy termelődik tesztoszteron, így nemcsak a férfiaknál játszik nagy szerepet a libidó meglétében, hanem a gyengébbik nem tagjainál is.

Mindezeken kívül a csökkent szexuális vágy sokszor függ össze pajzsmirigy-alulműködéssel, mely Magyarországon népbetegségnek számít, így gyakran diagnosztizálják szexuális probléma esetén. Valójában a pajzsmirigy az egész szervezet működésére hatással van, így csökkent működése számtalan problémát okozhat.

A pajzsmirigy hatása a libidóra

Mivel a pajzsmirigy-alulműködés igen általános tüneteket produkál, előbb gondolunk bármilyen más okra, ami magyarázatot adhat a megváltozott érdeklődésre, így a tényleges állapotra gyakran későn vagy egyáltalán nem derül fény. A panaszok listájában valójában a csökkent libidó is szerepel, de ezért sokkal inkább a túlfeszített, stresszes életmódot, a szabadidő hiányát, esetleg a depressziós hangulatot tesszük felelőssé. Ezek közül bármely tünet utalhat pajzsmirigyzavarra, így ha huzamosabb ideig fennállnak ezek a problémák, ne nyugodjunk bele, járjunk utána, hogy vajon mi okozza gondjainkat!

Pajzsmirigy-alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, ami az egész szervezetre hatással van, így a reproduktív szervek is csökkent üzemmódra kapcsolnak. Ezt csak tovább rontja a hypothyreosis következtében mellékhatásként fellépő fáradtság,esetlegdepresszió.

Az érintettek általában a következő szexuális problémákra panaszkodnak: a libidó csökkenése, orgazmusra való képtelenség, hüvelyszárazság, fájdalmas együttlét.

Pajzsmirigy-alulműködés esetén – fentieken túl – egyéb hormonális problémák is felléphetnek, köztük is a leggyakoribbak a nemi hormonok (tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron) csökkent termelődése, valamint a mellékvesében termelődő DHEA (dehydroepieandrosterone) alacsony szintje, mely szintén hozzájárulhat a szexuális vágy csökkenéséhez.

Érdemes tudnunk, hogy pajzsmirigy-alulműködés esetén a szexuális érdeklődést csökkentő fáradékonyság, aluszékonyság mellett további tünetek is jelentkezhetnek, ezek példáulanormál étkezés mellett jelentkező túlsúly, elhízás, a gyakori székrekedés, illetve a hajhullás.

Hozza vissza a libidóját!

Kutatások kimutatták, hogy a pajzsmirigyfunkciók helyreállításával a szexuális problémák is megszűnhetnek.

Ehhez első körben laborvizsgálatra van szükség, ahol érdemes megvizsgálni a TSH-szintet, a T3 és T4 mennyiségét, valamint az antitestek esetleges jelenlétét. Szükség esetén a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata is történik. Ezek alapján személyre szabott terápia állítható fel, melynek része lehet a gyógyszeres kezelés is.

Dr. Békési Gábor PhD
belgyógyász, endokrinológus, egyetemi docens
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!