Keresés
Close this search box.

Hőgutát kapok!

//

A nyári hőségben nemcsak a sport, de a hétköznapi munka során is rossz közérzetet, teljesítménycsökkenést és panaszokat okozhat a dehidráció. Hogyan veszítünk folyadékot és miként helyes pótolni?

Mielőtt gyorsan rávágnánk, hogy csak vizeletürítéssel és izzadással, jó tudni, hogy a székletürítés és a kilégzés is napi 5-10%-nyi folyadékvesztéssel jár.

A sport, a fizikai aktivitás során fokozódó izzadás további vízvesztést eredményez. Ha vízháztartásunk felborul, átrendeződik a véreloszlás, megváltozik a vérkeringés: csökken a vérnyomás, nő a pulzus, romlik az izomzat és a bőr vérkeringése, ami rontja a hőleadást és a teljesítményt, továbbá terheli a szívet, a tüdőt.

2%-nyi folyadékvesztésnél romlik a közérzet, a koncentráció, a reakcióidő, ami teljesítményromlást is okoz. 3-5%-nyi folyadékvesztésnél kiszárad a száj, mert gyengül a vese kiválasztási folyamata, álmosság, émelygés, hangulatzavar, izomgörcs, hallucináció és ájulás is jelentkezhet.

A European Hydratation Institute (EHI) – a minimum napi 8 pohár víz elve mellett – arra hívja fel a figyelmet, hogy a napi folyadékmennyiség 20-30%-át magas víztartalmú ételekből kellene pótolnunk (pl. zöldségek, gyümölcs, leves), a fennmaradó 70-80%-ot pedig folyadékból, elsősorban vízből, gyógyteából.

Nyáron a folyadékvesztést a forró napsütés is fokozza. Közhelynek tűnik, hogy minél többet izzadunk, annál többet igyunk!

Ne feledkezzünk meg közben a folyadék mellett az elveszített ásványi anyagok – például nátrium, kálium, magnézium, cink, vas, réz – pótlásáról sem!

Szarka Dorottya
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!