Keresés
Close this search box.

Hosszú útra indul? Előzze meg az utazási trombózist!

//

Hosszú utazás alatt a tartós mozdulatlanság korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül mindenkinél a vérkeringés lelassulásához vezet az alsó végtagokban, ami komoly kockázatokkal járhat. Vajon kik veszélyeztetettek a leginkább és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Normális esetben, járás közben az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé. Tartós mozdulatlanság, főként a 6 órát meghaladó egy helyben ülés alatt akár órákra is kieshet az izompumpa működése, emiatt az alsó végtag vénáiban a vér pangása alakul ki, különösen a kitágult visszerekben. Ekkor az erre hajlamos egyénekben kisebb-nagyobb vérrögök alakulhatnak ki, ami mélyvénás trombózishoz vezethet – ezt többnyire a láb fájdalmas feszülése, dagadása jelzi. A visszerekben képződött vérrögök később a mozgás hatására elmozdulhatnak, a keringésben a tüdőerekbe jutva azok elzáródását okozhatják. Az így kialakuló tüdőembólia tünetei az enyhe köhögéstől és mellkasi fájdalomtól kezdve a teljes keringésleállásig, életveszélyes állapotig terjedhetnek, ami sürgősségi ellátást igényel.

A tágult vénák, a visszeresség mindenképp kockázati tényezőnek számít, emellett utazási trombózisra hajlamosít még a fogamzásgátló vagy női hormonpótló tabletták szedése, a dohányzás, a terhesség, a fokozott véralvadási hajlam, a jelentős túlsúly, az idős kor, a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek, illetve az utazás előtt nem sokkal végzett nagyobb műtétek.

A rizikócsoportba tartozóknak javasolt egy utazás előtti kontrollvizsgálat, illetve az utazás során állapottól függőenfásli, kompressziós harisnya viselése vagy véralvadásgátló injekció alkalmazása.

Megelőzésként mindenki számára javasolt az utazás során a láb mozgatása, tornáztatása, (lábkörzés, lábfej visszafeszítése). Ne üljünk keresztbe tett lábakkal és óránként álljunk fel, sétáljunk. Igyunk sok folyadékot (vizet) és viseljünk kényelmes, laza ruhát!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!