Keresés
Close this search box.

Kinek mi jelent feltöltődést, kikapcsolódást? – 1. Végre jól kialszom magam!

//

Sokaknak nincs egyéb vágya, mint hogy végre pihenhessen, aludhasson, lazíthasson, s ne kelljen folyton „vigyázban állnia”, problémákat és feladatokat megoldania, elvárásokat teljesítenie, ahogyan ezt teszi az egész év során. Most végre aludhatna, de valamiért nem tud!

Az időjárási frontokra a legtöbb ember érzékenyen reagál, különösen azok, akik szív-érrendszeri betegséggel küzdenek, túlsúlyosak, a menopauza időszakánál tartanak vagy idősebbek. Minél idősebbek vagyunk, annál lassabban tud szervezetünk alkalmazkodni a változásokhoz. Életünk pedig általában tele van változásokkal, nehézségekkel, melyek feszültséget, szorongást okoznak. Mindezt nem könnyű a szabadság első napján azonnal letenni, magunk mögött hagyni, még inkább feldolgozni.

Hogyan tudjuk mégis javítani alvásminőségünket, hogy legalább a pihenés iránti vágyunk teljesüljön?

Készüljünk az alvásra! – Kapcsoljuk ki a tévét, számítógépet, ha kell, inkább olvasgassunk vagy relaxáljunk az ágyban!

Ne kávézzunk, teázzunk késő délután! – Még a koffeintartalmú energiaitalok és a dohányzás is erős stimuláló hatásúak, nehezítik az elalvást.

Teremtsünk nyugalmat! – Ha úgy érezzük, hogy egész éjszaka jár az agyunk, nem tudjuk elengedni a zavaró gondolatokat, kérjük szakember segítségét!

Optimalizáljuk a körülményeket! – Sötétítsük el a hálószobát, világító számlapok, monitorok se zavarják a nyugalmat! A csend is fontos, ezért az esetleges horkolást, alvási apnoét kezeltessük szakemberrel! Alváshoz az optimális hőmérséklet 18-20 fok. Próbáljuk ezt nyáron is biztosítani éjszaka nyitott ablakkal, nappali szunyókáláshoz lehúzott redőnnyel, ventilátorral.

Ha tehetjük, sziesztázzunk! – Legalább a nyári hőségben vegyük át a mediterrán népektől ezt a jó szokást! Már napi 15-20 perc is elegendő a felfrissüléshez. Kutatások igazolják, hogy frissítő hatása mellett a napközbeni pihenés a szív-érrendszeri betegségek kockázatát és a stresszt is képes csökkenteni.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
JóAlvás Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!