Keresés
Close this search box.

Megcsípett a darázs!

//

Ha kisgyerekekkel utazunk, fordítsunk külön figyelmet a csípések elkerülésére! A darázs- és méhcsípés ugyanis súlyos allergiás reakciót is kiválthat!

Az évek során elszenvedett méh- és darázscsípésekre többféle módon reagálhat a szervezet. Vagy már az első csípésnél tünetek jelentkeznek, vagy csak a sokadik csípés után jelentkezik allergia.

Intő jel lehet, ha a csípés helyén több napon át vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalunk.

Rövid időn belül kialakuló tünet lehet testszerte a bőrkiütés, bőrvörösség, az ajak és a szem vizenyős duzzanata, illetve a fulladás. Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt! Percek alatt is kialakulhat ugyanis az anafilaxia, a szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokkos állapot.

Ismert allergia esetén vigyünk magunkkal elsősegélyszettet: szteroid és antihisztamin gyógyszerrel és önbelövős fecskendővel, melyet csípés után azonnal használva megelőzhetjük a keringési sokk beálltát.

Dr. Balogh Katalin
fül-orr-gégész, allergológus, klinikai immunológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!