Keresés
Close this search box.

Miért fáj a fülem?

//

A nyári időszakban a strandolás kellemetlen velejárója lehet az ún. „úszófül”, mely különösen gyermekek, fiatalok és gyakran úszó felnőttek körében fordul elő. Röviden összefoglaljuk e panaszok megelőzési és kezelési lehetőségeit.

Az otitis externa a hallójárat betegsége, melyben döntő szerepet játszik a tartós nedvesség. A hallójárat vízben felázott érzékeny bőre sérülékennyé válik, így a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek, bakteriális vagy gombás fertőzést, esetleg hallójárat-gyulladást okozva.

A helytelen fültisztítás szintén okozhat olyan sérülést, amely utat nyithat a kórokozóknak, fertőzéseknek.

Szakszerű kezelés – gyors gyógyulás

A külsőfül gyulladása erős fájdalommal járhat, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. A fül környéke érzékennyé válhat, fülfolyás, halláscsökkenés, sőt hőemelkedés, láz is jelentkezhet. A fülfájdalmat tehát nem érdemes elbagatellizálni, mert kezelés nélkül a fájdalom erősödésére számíthatunk.

Gyulladáscsökkentő fülcseppel a fájdalom hamar enyhíthető, s a panaszok általában néhány nap alatt elmúlnak. Súlyosabb esetben forduljunk orvoshoz! Előfordul ugyanis, hogy a fül váladékozása olyan nagymértékű, hogy nem teszi lehetővé a fülcsepp bejutását, ilyenkor orvosi kezeléssel teszik átjárhatóvá a hallójáratot. A hatás szinte órákon belül jelentkezik, a fájdalom csökken.

Bizonyos esetekben a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítményeken túl antibiotikum szedésére is szükség lehet. A betegség ez esetben is általában néhány nap alatt gyógyul, de fontos, hogy ezalatt víz ne érje a fület.

Érdemes azonban inkább a megelőzésre koncentrálnunk!

  • Ha fürdés közben víz megy a fülünkbe, akkor strandolás után a fej oldalra fordításával és óvatos rázásával igyekezzünk mielőbb eltávolítani!
  • Ne használjunk fültisztító pálcikát, mivel gyakran csak beljebb toljuk vele a felhalmozódott fülzsírt. A túl gyakori fültisztítással csökkentjük a fülzsír fontos védelmi funkcióját.
  • Rendszeresen sportolók vagy akik hajlamosak a fülbetegségekre, strandoláshoz használjanak jól illeszkedő füldugót!

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!