Keresés
Close this search box.

Mit egyek a nyaraláson, ha diétázom?

//

Az utazás, a nyaralás alapvetően a gondtalan pihenésről és a vele járó gasztronómiai élvezetekről szól, kivéve azoknak, akik valamilyen ok – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, táplálékallergia vagy túlsúly, fogyókúra – miatt diétázni kényszerülnek. Íme néhány tanács, hogy mit csomagoljunk az utazásra és mit együnk a nyaralás során.

Amennyiben speciális étrendünk van, vigyük magunkkal a legszükségesebbet, és tájékozódjunk, hogy a nyaralás helyszínén hol tudjuk beszerezni az utánpótlást. Nem érdemes elrontani a pihenésre szánt időt azzal, hogy egy komoly kihágást rosszullét követ! Egy laktózérzékeny enyhébb panaszokkal talán megúszhat egy tejszínes fagylaltot vagy sajtos-tejfölös lángost, de egy tejfehérjeallergiásnak mindez már komolyabb gondot okozhat. Egy helyesen étkező cukorbeteg vélhetően nem kerül „cukorkómába” egy kis darab lángostól (persze azért nem javasolt), de egy gluténérzékenynek az egész napját tönkreteheti a gluténdömping.

A strandon a legnagyobb kísértést talán a fagylalt jelenti, ha nem tudunk ellenállni, próbáljunk valódi gyümölcsből készült, vizes alapú, cukor helyett például alacsony szénhidráttartalmú nyírfacukorral (xilit) édesített finomságot keresni. Bár a xilit egyeseknél puffadást, hasi görcsöket okozhat, ezért inkább még otthon derítsük ki, érzékenyek vagyunk-e erre!

Egészséges nassolnivalót feltétlenül vigyünk, pláne ha a helyi kínálat nem kompatibilis a diétánkkal. Legyen nálunk legalább az úton megmosott gyümölcs, esetleg zöldségcsíkok dobozban vagy lezárható zacskóban (alma, répa, zellerszár, paprika, karalábé stb.). Ha repülővel utazunk, a vitamindús ropogtatnivalók rágcsálása segíthet a nyomáskülönbség kiegyenlítésében, így ezzel enyhíthetjük fülünk bedugulását is.

Mit igyunk? – A szénsavas és cukrozott üdítőkről még a strandon is célszerű lemondani. Egyrészt nem oltják jól a szomjat, puffasztanak és felesleges cukorforrást jelentenek. Legyünk tehát résen, ha nem szeretnénk jövő nyáron újra kezdeni az újévi „idén akkor is lefogyok nyárra” típusú ígéreteink be (nem) tartását!

Folyadék gyanánt a csapvíz, ásványvíz, cukormentes házi limonádé, házilag készített cukormentes tea lehet az úti pakk része – kivéve, ha repülőn utazunk. Oda érdemes kulacsot vinnünk, melyet később utántölthetünk, feltéve, ha a csapvíz iható és biztonságos.

Ne vigyünk távoli útra: semmi olvadósat, romlandót, kenődőt, túlságosan lédús élelmiszert, mely sérülhet a csomagban!

Rövidebb útra, pláne autóval, hűtőtáskában, jégakkuval persze ezek szállítása is megoldható.

Magvas rágcsák – Jó szolgálatot tehetnek az olajos magvak is. A sok izzadás miatt a sós változatért sem jár feltétlen büntetőpont, kivéve ha a vérnyomásunkkal vannak problémák. Figyeljünk azonban a mennyiségre, mert ha egy egész zacskónyit elmajszolunk rövid idő alatt, az akár egy kisebb ebéd energiatartalmával lehet egyenértékű, nem is beszélve a zsírtartalmáról. Megelőzés gyanánt osszuk kis maréknyi (25-30 grammos) adagokra a magvakat!

Az aszalt gyümölcsökkel szintén legyünk mértéktartók – a koncentrált cukortartalmuk miatt –, bár az is előfordulhat, hogy éhségroham, szédülés esetén pont ezek mentenek meg minket.

Apró falatok – Ha kenyér vagy kifli, zsemle helyett teljes kiőrlésű lisztből készült tortillalapba csomagoljuk a szendvics összetevőit, jó esetben nem szóródik ki a töltelék fele, amikor megesszük. A zöldségeket azonban csomagoljuk külön!

A müzliszeletek tekintetében vegyük figyelembe a termékek nem csekély cukortartalmát, válasszuk inkább a „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” feliratú termékeket.

Az ostyalapokkal határolt gyümölcsszeletek is bevethetők, ha hirtelen ránk tör az éhség, ráadásul kis helyen is elférnek.

Összességében azt tanácsoljuk, hogy nyaralás, strandolás közben legyünk megengedőbbek, elnézőbbek magunkkal szemben, de azért annyira kritikusak is, hogy észrevegyük, ha már elszaladt velünk a ló!

Forrás: www.travelo.hu/utrakesz
Schmidt Judit, dietetikus cikke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!