Keresés
Close this search box.

Nyaralás gyerekekkel

//

Egy családi nyaralás annál komolyabb előkészületeket igényel, minél többen, minél távolabbra és minél hosszabb időre megyünk. Minél kevesebb fontos dolgot hagyunk otthon, annál felhőtlenebb lesz a pihenés.

A nyaralásra tehát ne csak fürdőruhával, hanem egészségügyi szempontból is készüljünk! Ismerjük meg az egészségügyi előírásokat és nyaralásunk helyszínének higiénés viszonyait, hogy előre tudjuk, mire számíthatunk! Külföldön sok helyen csak palackozott vizet fogyaszthatunk, ez esetben ne kérjünk se jégkockát, se salátát, melyet csapvízzel mosnak meg!Csak hámozható gyümölcsöt együnk!

A megfelelő faktorszámú napozó, bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő krémeken túl vigyünk magunkkal kézfertőtlenítő kendőt és oldatot – utóbbiak használatához már úgyis hozzászoktunk a koronavírus elleni védelem időszakában.

Szükségünk lehet hasmenés elleni és bélfertőtlenítő tablettára is, mivel a legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat egy hirtelen gyomorrontás, melyet akár egy szokatlan étel, akár vírus, baktérium okozta bélfertőzés eredményez. Ilyen esetben hagyjuk, hogy a kóros béltartalom mielőbb kiürüljön! Pótoljuk a szervezet folyadék és elektrolit veszteségét! Tartsunk mértékletes diétát rizzsel, főtt burgonyával, sárgarépával, ropival, illetve reszelt almával, mely pektintartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású. A gyorsabb javulást probiotikumok szedésével is segíthetjük, melyek már az utazás előtt, megelőzésként is hasznosak lehetnek.

Amennyiben a gyomorrontás 2 napnál tovább tart, esetleg láz, gyomorfájdalom és fejfájás is jelentkezik, forduljunk orvoshoz! Gyermekeknél ne várjunk néhány óránál többet az orvosi vizsgálattal!

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!