Keresés
Close this search box.

Pancsol a gyerek!

//

Amennyiben vízparti nyaralást tervezünk gyerekekkel, egészen más dolgokra kell felkészülnünk, mintha a hegyekben táboroznánk, kirándulnánk. Lássuk, mi mindenre kell figyelnünk, hogy a vakáció felhőtlen és kellemetlenségektől mentes legyen!

A gyerekek már egészen pici korban is élvezettel pancsolnak a vízben, vagy építenek homokvárat a parton. Van olyan család, akik a természetes vizeket részesítik előnyben, de ott a víz sodrása, mélysége gondot jelenthet.

A strandokon a medencék vize még a legalaposabb fertőtlenítés mellett is tartalmazhat fertőző kórokozókat. Az arra érzékeny gyerekeknél nem ritka, hogy épp a fertőtlenítőszer okoz kellemetlen bőr- és szemtüneteket.

A kicsik legbiztonságosabban a gyerekmedencében pancsolhatnak, az ő védelmük érdekében is tartsuk be a higiéniás szabályokat, felnőttek ne használják fürdésre a gyermekmedencét! A gyógyvizes medencék használata a víz összetétele és magas hőmérséklete miatt gyermekek számára nem javasolt.

A gyerekek akár órákat is képesek homokvárépítéssel tölteni a parton. Fontos korlátoznunk a napon eltöltött időt még a legmagasabb faktorszámú napozókrém használatával is.Az egy év alatti gyermekek bőre még különösen érzékeny, számukra akár 15-20 perces erős napsugárzás is veszélyes lehet. 11 és 15 óra között semmiképp ne menjen napra a gyermek!

A kicsiknekszerezzünk be külön kis felfújható medencét, melyet egy fa árnyékában is el tudunk helyezni! Fontos tudni, hogy az árnyékban is van UV-sugárzás, tehát még itt is szükséges a magas faktorszámú napvédő krémek használata.

Minden esetben védjük a kisgyermek fejét szellős, nyári sapkával, a babakocsi fölé pedig tegyünk napernyőt.

Ne csak a felnőtteknek, de a kicsiknek is gondoskodjunk váltó fürdőruháról, és fürdés után cseréljük is azt le. Mivel a kicsiket soha nem hagyhatjuk felügyelet nélkül, a szülők inkább felváltva menjenek úszni, hiszen nekik is jár a kellemes felfrissülés a nyári melegben.

Dr. Vincze Ildikó
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!