Keresés
Close this search box.

Tévhitek a napozásról

//

A napozással és a leégés elleni védelemmel kapcsolatban több tévhit is kering a köztudatban, melyeket érdemes mielőbb tisztáznunk!

Napégésre tejföl? – Elterjedt tévhit, hogy a leégett bőrt a joghurt vagy a tejföl gyógyítja.

Napégés után a legfontosabb a bőr szöveteinek hűtése, ezzel a hólyagok kialakulásának megelőzése. Legjobb erre egy hűsítő tusolás, hideg vizes borogatás, hűsítő zselé vagy egyéb készítmény. Házi praktikák helyett válasszunk a gyógyszertárban, drogériában, gyógynövényboltban beszerezhető gyulladáscsökkentő készítményt, ami hidratálja a bőrt, segíti regenerálódását, felszívódó antioxidáns komponensekkel csökkenti a szöveti károsodást.

Alacsony faktorszám = gyorsabb a barnulás? – Sokan pár nap alatt szeretnék elérni egész nyárra a napbarnított bőrszínt, emiatt mellőzik a fényvédelmet vagy alacsonyabb faktorszámú készítménnyel próbálják gyorsítani az áhított bőrszín elérését. Ennek gyakori eredménye a bőr leégése, hosszú távon pedig korai öregedése, ráncok megjelenése, emellett megnő a bőrdaganatok kockázata is.

Aki könnyen megpirul a napon, használjon 50+ faktoros készítményt, gyerekeknek is ezt ajánljuk! Aki néhány nap után egyenletesen barnul tovább, fokozatosan áttérhet a 30-as faktorszámú fényvédőre.

Érzékeny, allergiás bőr esetén válasszunk illatanyag-, színezék- és allergénmentes terméket! Előfordul ugyanis, hogy éppen a különböző UV-szűrő komponensek allergizálnak.

A vízben nem lehet leégni? – Sokan azt hiszik, hogy fényvédelemre csak a parton van szükség, és nem kenik be magukat fürdés előtt. Valójában a vízben is könnyen leéghetünk, az UV-fény – különösen tiszta vízben – akár méterekig is lejuthat. Jóval az úszás előtt kenjük be egész testünket és várjuk meg, míg a krém felszívódik. Világos bőrűek és kisgyerekek számára erős napsütésben jó megoldást jelent a vízben is egy fehér póló vagy speciális UV-szűrős ruha viselése.

Aki napra megy, ne sminkeljen? – Vastag sminkben valóban ne induljunk a strandra, de léteznek UV-szűrős, színezett nappali krémek, alapozók, melyek elfedik a bőrhibákat, egyben fényvédők is, és nem zárják el a pórusokat.

Dr. Rózsa Annamária
bőrgyógyász szakorvos
Anyajegyszűrő Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!