Keresés
Close this search box.

Változások már a harmincas években?

//

Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált, hogy a 30-35 év feletti nőknél klimaktériumra emlékeztető tünetek – hőhullámok, rendetlen és szapora szívverés, migrénes fejfájás, a normális menstruációs ciklus felborulása – jelentkeznek. Sokan pánikba esnek, hogy már gyerekük sem lehet. Érdemes tehát röviden áttekintenünk e korai panaszok eredetét, és adunk néhány tippet is a megelőzéshez, kezeléshez.

A korán jelentkező panaszok közül a leggyakoribb – a hőhullám mellett – a hangulatingadozás, alvászavarok, kimerültség, heves szívdobogás. Az érintettek többsége folyamatosan túlterhelt, szabadidőre, pihenésre alig van ideje. Az állandó stressz, a kimerültség megzavarja a hormonháztartást, kibillenti érzékeny egyensúlyából, és máris megjelennek a menopauzára jellemző tünetek.

Normális körülmények között az ún. perimenopauzális krízis (PMC) az utolsó menzesz táján, vagyis a nők többségénél 49–52 éves korban kezdődik és kb. 5 évig tart. Esetenként ez az időszak 5 év helyett akár 15-20 évig is tarthat, így a PMC már akár 35 évesen elkezdődhet, de ez nem jelenti a fogamzóképesség megszűnését.

Lélek és hormonok

A PMC tüneteiért általában nem a minimális hormonális eltérések felelősek, hanem sokkal inkább a pszichés állapot. Az extrém stressz, a folytonos lelki terhelés, a nagyobb konfliktusok blokkolják a hőháztartásban is fontos szerepet betöltő petefészekhormon, a progeszteron termelődését. Ennek következtében alakulnak ki például a hőhullámok.

A helyzet miatti pánik tovább rontja a hormonális egyensúlyt, ami a menzesz elmaradásához is vezethet. A fő probléma tehát nem a korábban kezdődő, többnyire tünetmentes PMC, hanem a tartós stressz, a szorongás.

A panaszok keletkezését és súlyosságát azonban befolyásolni tudjuk. Ehhez szükséges a rendszeres stresszoldás, relaxáció(jóga, autogén tréning), és a számunkra lelki terhet jelentő helyzetek átértékelése.

Mi boríthatja fel a hormonháztartást?

Mivel a hormonok főként a zsírszövetben raktározódnak, a túlzásba vitt diéta, fogyókúra a „biztonsági tartalékok” elvesztéséhez vezethet. A kóros soványság következménye lehet a menzesz kimaradása, a másodlagos nemi jegyek eltűnése és az összes hormonális funkció beszűkülése. A dohányzás, a nikotin érszűkítő hatású, napi 10 szálnál több cigaretta már a peteérést is gátolja. Az alkohol nagyobb mennyiségű fogyasztása pedig fokozza a hormonok vizelettel történő kiürítését, így csökken a vér és a szövetek hormonszintje. A vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiánya is ronthatja a hormontermelődést – a megelőzés szempontjából különösen a B-vitaminok fontosak. A rendszeres hormonkezelés, így a hosszú távú fogamzásgátlás hatására is könnyebben alakul ki PMC.

Megelőzés, kezelés terénsokat segíthet az ideális testsúly fenntartása, illetve a teljes értékű reformtáplálkozás, a szénhidrátok csökkentése, a savanyított tejtermékek, olajos magvak, halfélék előnyben részesítése, és a napi 2–2,5 liter folyadék fogyasztása ásványíz, gyógytea vagy hígított gyümölcslé formájában.

A kitartást igénylő sportok (úszás, kocogás, biciklizés, jóga stb.) a hormonháztartás egyensúlyának fenntartását is elősegítik. Emellett pihenjen, aludjon eleget! Az éjfél előtti 2 óra alvás a legpihentetőbb, de jót tesz a délutáni fél-egy óra szunyókálás is, ha teheti. Kitűnő lazító módszer a masszázs és az illóolajos relaxáló fürdő is. Segítse az elalvást komló-, citromfű- vagy orbáncfűteával!

Az ösztrogénszintet javítja például a gránátalma, zeller, brokkoli és a kelbimbó. A ligetszépe főként a magas prosztaglandin tartalma miatt fontos, mely a hormonok képződésében játszik szerepet. A szúrós gyöngyajak főleg a rendetlen, heves szívdobogást mérsékli, míg a zsályaenyhíti a verejtékezést. A hormontermelést serkenti többek között az ananász, papaya, zabpehely és a méhpempő fogyasztása.

Az említett B-vitaminok mellett különösen fontos az E-vitamin, napi 30 mg-mal csökkenthetők a hőhullámok.

Fentieken túl a ciklus helyreállítását, a tünetek enyhítését segítheti például az akupunktúra, a homeopátia, a neurálterápia, kiropraktika és a reflexterápiák. Az autogén tréning és a pszichoterápia többek között a feszültség, a szorongás oldását támogatják. Kérje ehhez szakemberek segítségét!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés,
allergiák, intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!