Keresés
Close this search box.

A fiatal nők a leginkább stresszesek?

//

Napjainkban az elhízást és a mozgásszegény életmódot megelőzve a stressz bizonyult a szív-érrendszeri betegségek legerősebb rizikófaktorának. Egy nemrég készült kutatásban – érdekes módon – a nők, és közülük is a fiatalabbak vallották magukat nagyobb arányban stresszesnek.

A KardioKözpont megbízásból végzett kutatás mely a magyar felnőttek szív-érrendszeri betegségekkel és a rizikófaktorokkal kapcsolatok ismereteit mérte fel, megdöbbentő eredményt mutatott. Kiderült, hogy a megkérdezettek 20%-a személyesen érintett volt, 29%-ának pedig van legalább egy szívbeteg a családjában. Legtöbbjük (65%) magas vérnyomás betegséggel él, de gyakori (31%) a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegség együttes előfordulása is.

Egyre stresszesebbek vagyunk! A kutatásban résztvevők több mint 80%-a csaknem minden napját stresszben éli. Meglepő, hogy nem a férfiak, hanem a nők élnek át nagyobb arányban rendszeres stresszhelyzeteket. Közülük is inkább a fiatalabb korosztály éli feszültségek közepette életét.

A stressz nemcsak a hozzá kapcsolódó káros „stresszoldó” szokások – például dohányzás, alkoholfogyasztás, túlevés, nassolás – révén növeli a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, hanem már önálló rizikófaktorként szerepel.

A stressszen kívül további komoly szív-érrendszeri rizikófaktorok: a magasabb életkor, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség (vagy inzulinrezisztencia), a túlsúly, a mozgáshiány – ezek a férfiak és a menopauzán túli nők körében gyakoribbak.

Mit tehetünk a szívünk egészségéért? A stresszes életet élők igyekezzenek legalább részben változtatni életmódjukon, időbeosztásukon, a problémákhoz való hozzáállásukon!

Válasszanak és rendszeresen gyakoroljanak egy számukra megfelelő stresszlevezető módszert, akár pszichológus bevonásával is. Ne vegyék félvállról az esetleg jelentkező tüneteket, forduljanak időben orvoshoz!

Dr. Vaskó Péter
kardiológus szakorvos
KardioKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!