Keresés
Close this search box.

Az epekő és az alacsony szénhidrát-, magas zsírtartalmú étrend

//

Az epekőbetegség újkori probléma, gyakorisága évről évre nő – az epehólyag eltávolítása pedig szokványos rutinműtét, mely szintén tömeges méreteket ölt. Valami gond lehet a táplálkozásunkkal? Vajon javul vagy romlik az epekőhelyzet az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrendtől?

Az epehólyag tárolja a máj által megtermelt epét, egy sárgás-zöldes színű anyagot, mely fontos szerepet játszik az elfogyasztott zsír megemésztésében.

Jó vagy rossz az epehólyagnak, ha zsírt eszünk?

Gyakori orvosi válasz erre, hogy a zsíros ételek fogyasztása okozza az epekövet. Mindez onnan ered, hogy ha epeköve van valakinek és zsíros ételt fogyaszt, akkor epekőroham, azaz fájdalom jelentkezik a has jobb felső részében. A szokásos tanács, hogy egyen kevesebb zsírt, szedjen fájdalomcsillapítót, ha epekőrohama van. Ha a panaszok folytatódnak, az epehólyagot rutinműtéttel eltávolítják és a probléma általában megszűnik. Persze mellékhatásként jelentkezhet a zsíremésztés és tápanyagok emésztésének lecsökkent képessége – végül is azért van epénk, hogy tudjunk zsíros dolgokat emészteni.

Hogyan keletkezik az epekő?

Ha kevés zsírt fogyasztunk, kevesebb epe szükséges az ételek megemésztéséhez, több marad belőle az epehólyagban. Kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik kevesebb zsírt és inkább több szénhidrátot fogyasztanak, azoknak fokozott a kockázatuk az epekőre (Tsai és mtsi., 2005). Az alacsony zsírtartalmú étrend epekő kockázatnövelő hatását számos vizsgálat bizonyítja.

És ha mégis zsírt eszünk?

Mi történik,ha a javallattal ellentétben rendszeresen zsírt fogyasztunk a táplálékunkkal? Akkor több epét fogunk elhasználni a zsírok emésztésére, így az epevezeték és az epehólyag rendszeresen ki fog ürülni. Valószínűleg nem lesz idő arra, hogy kő alakuljon ki, és a már meglévő kövek – ha szerencsénk van – feloldódnak vagy kiürülnek a vékonybélbe.

Elvileg csak akkor áll fenn tehát az epekőroham kockázata, ha már eleve volt kialakult epekövünk.

Logikus lenne azt gondolni, hogy a magas zsírtartalmú étrend epekőmentes epehólyagot eredményez. Ez sokak esetében így is van, de szintén sokan számolnak be arról, hogy az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diéta hatására megszűnt az epekőbetegségük, de olyan áron, hogy átéltek egy-egy epekőrohamot, melynek során a már meglévő epekő távozott. Összességében a felmérések támogatják azt a feltevést, hogy az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú (lowcarb) étrend javít az epekőproblémákon.

Epekő és vesekő

A veseköveseknek azt szokták javasolni, igyanak sok vizet, amitől sok vizelet képződik, így nem tudnak vesekövek kialakulni. Ha már kialakult a vesekő, akkor is jó tanács a sok folyadék fogyasztása, mert – bár léltrejöhet egy fájdalmas vesekőroham – de egyúttal a kő is eltávozhat. A víztől szerencsére nem félünk, ezért ezt a javallatot csaknem mindenki megfogadja. A zsírtól – a korábbi, évtizedeken át uralkodó étrendi ajánlások miatt – viszont igen sokan tartanak. Ennek a hozzáállásnak vélhetően még a jövőben is sok epehólyag látja kárát.

Változatlan: 12%
Javult: 17%
Romlott: 3%
Teljesen megszűnt: 68%
Epekőproblémák low carb étrend mellett
forrás: www.lchf.se

Gyakori kérdés, ha már valakinek eltávolították az epehólyagját, fogyaszthat-e zsírt. A jól működni látszó tanács a következő: akinek már eltávolították az epehólyagját, kezdjen el fokozatosan növekvő mennyiségű zsírt fogyasztani, időt hagyva a szervezetének, hogy alkalmazkodjon a zsírfogyasztáshoz.

Epe továbbra is termelődik a májban, csak nem az epehólyagban tárolódik, hanem közvetlenül a vékonybélbe ürül.

Forrás: Dr. Andreas Eenfeldt: Gallstones and Low Carb, ford. Szendi Gábor, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!