Keresés
Close this search box.

Elkészültek a kétkomponensű oltások az őszi-téli időszakra

//

Az Egyesült Királyságban engedélyezték elsőként (felnőttek számára) a Moderna újfajta, kétkomponensű, ún. bivalens vakcináját, mely az eredeti vuhani vírustörzs mellett a BA.1 Omicron alvariánst is tartalmazza, emellett még újabb vakcinával is rendelkeznek már.

Dr. June Raine brit hatósági megbízott véleménye szerint a bivalens vakcina, mint egy éles fegyver az arzenálban, megerősíti a védelmet a vírus folyamatos mutálódása közepette.

A vizsgálatok alapján a védőoltás biztonságos, a BA.1 variánsát hatástalanító antitestek szintje 1,7-szer volt magasabb azoknál, akik az új védőoltást kapták.

Az Omicron újabb, BA.4 és BA.5 változataival szemben szintén magasabb szintű védelmet biztosít.

Az új vakcinával az oltási kampányt szeptember elején kezdik Nagy-Britanniában az 50 év felettiek és immunhiányban szenvedők körében.

Az EU is átváltotta a korábbi keretéből még le nem hívott mennyiséget az új bivalens vakcinára, és további 15 millió adagot rendelt.

Az Egyesült Államok egy még újabb vakcinát is igényelt a Modernától, mely már a BA.4 és BA.5 törzseket is tartalmazza.

A Pfizer and BioNTech BA.4 és BA.5 törzseket is tartalmazó bivalens vakcinája szintén engedélyezésre vár az USA gyógyszerészeti hatóságánál (FDA), ahol a BA.1 variáns helyett a vakcina aktualizálását kérték a most megbetegedéseket okozó törzsek felhasználásával. Elképzelhető, hogy a jövőben az újabb mutációknak megfelelően évente megújítják majd a vakcinákat.

Források: bbc.com, npr.org

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!