Keresés
Close this search box.

Hosszú COVID újabb tünetekkel?

//

Július végén jelent meg a Nature Medicine-ben a birminghami egyetem új kutatásának eredménye, mely újabb tünetekkel gazdagította a koronavírus-fertőzést követően sokaknál jelentkező panaszok igen bőséges listáját.

Anuradhaa Subramanian PhD, a kutatás vezetője arról számolt be, hogy mintegy 500 ezer koronavírus-fertőzött brit páciens adatait 1,9 millió COVID-előtörténettel nem rendelkező ember adatával összevetve a mintegy 60, már ismert tüneten – például kimerültség, légszomj, mellkasi fájdalom, „agyi köd”, azaz emlékezetzavar stb. – túl újabb tüneteket azonosított, ezek pedig következők: csökkent nemi vágy, merevedési zavar és hajhullás.

E tüneteket jellemzően 12 héttel a fertőzés után jelentették olyan betegek, akik nem szorultak kórházi ellátásra. A hosszú COVID-dal küzdő pácienseknél, akiknél egyöntetűen jellemző a kimerültség és az energiahiány, valójában nem meglepő a nemi vágy, a libidó csökkenése.

A kutatók megjegyezték, hogy az általuk azonosított számos, jellemzően hosszú COVID-tünet közül mindössze 20 szerepel a WHO long-COVID nyilvántartásában.

Forrás: Nature Medicine: Symptoms and risk factors for long COVID in non-hospitalized adults

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!