Keresés
Close this search box.

Inzulinrezisztencia? Prediabetes? Előzzük meg a cukorbetegség kialakulását!

//

Vegyük komolyan a figyelmeztető jeleket, hiszen számos életmódváltó lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy az emelkedett vércukorszint rendeződjön, és ne alakuljon ki a 2-es típusú cukorbetegség!

A prediabetes olyan kóros állapot, melyben a vércukorszint a normálisnál már magasabb tartományban mozog, de még nem éri el a diabetes határát.

Ennek oka főként a helytelen életmódban keresendő, ugyanis a betegek nagy része nem mozog eleget, nem megfelelő a táplálkozása, legtöbbjük túlsúllyal is küzd.

A prediabetes „csupán” jelzés, miszerint az érintett a cukorbetegség kapujában van. Ez az a pont, ahonnan még van visszaút, a folyamat még visszafordító.

Első az életmód

Bár legegyszerűbbnek a gyógyszerszedés tűnhet, ám még a már kialakult diabetes esetén is az elsődleges terápia az életmódorvoslás személyre szabott diétával és rendszeres testedzéssel.

Vizsgálatok szerint már ezzel is akár 50-60%-kal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának esélye. Sokan nem gondolnák, de a megfelelő stresszkezelés, valamint a cirkadian ritmus betartása (éjszaka alszunk és nappal vagyunk tevékenyek) is bizonyítottan javítja a szénhidrát-anyagcserét.

Nézze meg, mit eszik!

Az életmód-terápia egyik pillére a személyre szabott diéta. A cukor és a finomított pékáruk kiiktatásán kívül az étkezés alapja a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása, valamint a napi étkezésben a szénhidrát/kalória maximalizálása. Nagyon fontos a rejtett cukrok elkerülése, és olyan főzési „trükkök” elsajátítása, melyek lassítják a felszívódást (habarás teljes kiőrlésű liszttel, pürésítés elkerülése). Kerüljük a túlzottan feldolgozott és finomított élelmiszereket – a kevesebb összetevő sokszor jobb!

Ezzel elkerülhetők a nagyobb éhségrohamok is, mivel a lassú felszívódású ételek hosszabb időre megakadályozzák a vércukorszint esését, így tartósabb teltségérzetet biztosítanak. Ennek köszönhetően a beteg testsúlya is csökkenhet.

Mozogja le a vércukorszintjét!

A diéta mellett jelentős vércukorcsökkentő hatása van a testmozgásnak is. Edzés során ugyanis több glükózt használ fel a szervezet, hogy biztosítsa az üzemanyagot a testnek, és ilyenkor csökken az inzulinigény is, ami szükséges a glükóz sejtekbe juttatásához. Ez által csökken az inzulinrezisztencia is. Amennyiben az életmódterápia és a célzott táplálék-kiegészítők kevésnek bizonyulnak, úgy gyógyszeres kezelést is javasolhat az orvos. Az American Diabetes Association ajánlása alapján az értékek javulásával a gyógyszer előbb-utóbb elhagyható, csökkenthető, de a diéta/testedzéskúrát tartani szükséges.

Dr. Borus Hajnal
belgyógyász, diabetológus szakorvos
Cukorbetegközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!