Keresés
Close this search box.

Ne szórja szét az ENERGIÁT!

//

Ahogy a számítógépnek van memóriája, melynek segítségével végzi a feladatait, hasonló módon működik az emberi elme is: az embernek van valamennyi energiája, figyelme arra, hogy működtesse az életét, végezze a feladatait.

Ha az ember a számítógépen nagy programokat indít el nagy, terjedelmes fájlokkal, a gép elkezd lassulni.

Hasonló módon az az ember, akinek túl sok megnyitott feladata van, lassulni fog, mert szétszóródik a figyelme. Minden megnyitott feladat elvesz egy kis részt a figyeleméből, energiájából.

Ha a számítógép memóriáját további fájlok megnyitásával terheljük, egyszer csak „lefagy”. Nos, az ember is képes „lefagyni”. Volt már önnel olyan, hogy azt se tudta, mihez kapjon, végül hagyta az egészet a fenébe, és elment valami olyat csinálni, ami nem is volt fontos. Na ez az, amikor az ember „lefagy”.

Minden feladat először fejben „indul el”. Írnia kellene egy levelet valakinek, de nincs rá ideje – telik az idő, és ez afeladat immár 3 hónapja megnyílt, azóta van rajta figyelem és energia, még ha közben el is felejti, akkor is viszi az energiát.

Ez az, ami lassít és szétszórja a figyelmet, ahogy a számítógépen az aktuális munka mellett a háttérben futó további alkalmazások, melyekről talán el is feledkeztünk.

Amikor túl sok lezáratlan, múltbéli feladatunk van, kevés energiánk és figyelmünk marad a jelenre és a jövő kreálására, nem az „itt és most”-ban élünk.

Problémamegoldóvá válunk, ahelyett, hogy problémamegelőzők lennénk. Olyan ez, mintha az autónkon száz visszapillantó tükör lenne, de elöl a szélvédő be lenne deszkázva.

Volt már olyan önnel, hogy elgondolkodva vezetett, megérkezett, de semmire nem emlékszik az odavezető útból? Ilyenkor ön helyett egy „automata” vezetett, ön pedig nem volt ott igazán, hanem lezáratlan feladataiba merült.

A munkában nem megszakadni kell, hanem elvégezni! Ebben a jó hír, hogy nem kell megszakadni, a rossz viszont az, hogy időben el kell végezni. Volt már olyan napja, hogy pár óra alatt egy nagy adag feladatot le tudott zárni? Ugye jó érzés volt?

Visszakapta mindazt az energiát és figyelmet, ami azokban a feladatokban volt lekötve. Na így lehet jól és hatékonyan tenni a dolgunkat!

Piroska Gyula
pedagógus, üzleti tanácsadó, tréner
piroskagyulatrening.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!