Keresés
Close this search box.

Stressz és alváshiány a memóriagondok hátterében?

//

Sokan nem tudják, hogy a túl kevés alvás – túlzott stresszel és helytelen táplálkozással párosulva – egy idő után memóriaproblémákhoz is vezethet.

Túl kevés alvás – Az alvás számos élettani és pszichológiai folyamatunkhoz nélkülözhetetlen. Felfrissíti a szervezetet, pihenteti a testet, mely számára ez a regenerálódás ideje. Ilyenkor lelassul a szívműködés, csökken a pulzusszám, lassúbbá és mélyebbé válik a légzés. Ha ez nem valósul meg, az fáradtság, koncentrációzavar, teljesítménycsökkenés, stressz, ingerlékenység formájában jelentkezik a nap folyamán.

Horkolás – Kezeletlen esetben rontja az alvásminőséget, ami férfiaknál a kimerültség mellett szív- és érrendszeri betegségek és impotencia előidézője is lehet.

Stressz és koffein – A fokozott stressz önmagában is alvásproblémákat okozhat: nehezebben alszunk el, a feszültség miatti gyakori ébredések megszakítják a pihenést. Ha az alváshiány miatti nappali fáradtságot növekvő koffeinbevitellel kompenzáljuk, ettől emelkedik a pulzusszám, a vérnyomás, fokozódik az idegesség, a nyugtalanság. Alkalmazzunk inkább stresszoldó módszereket vagy a szakorvos által javasolt készítményeket, gyógyszereket, de kérhetjük pszichológus, pszichiáter segítségét is.

Mozgáshiány – A rendszeres testmozgás is segíthet az alvásproblémák kezelésében. Hatására a keringés élénkül, a szervezet felfrissül. Kutatások igazolják, hogy már heti 3×20 perces fizikai aktivitástól a nappali éberség mellett az éjszakai alvás is pihentetőbb lehet.

Memória – A Journal of the American Geriatrics Societyfolyóiratban közölt egyik kutatásban az alvásidő és a memória összefüggéseit vizsgálták 15 ezer fő részvételével. A memóriateszteken azok teljesítettek a legrosszabbul, akik középkorú vagy idősebb éveikben átlagosan 5 órát vagy annál is kevesebb aludtak. A szellemi frissesség hosszú távú megőrzéséhez a kutatók a napi 7 óra alvást tekintik a legideálisabbnak.

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus főorvos
joalvaskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!