Keresés
Close this search box.

Stressz: támadás a pajzsmirigy ellen

//

Sokan krónikus stresszben élünk, melynek eredményeként megemelkedik az adrenalin és kortizol hormonszintünk – utóbbi magas szintje negatívan hat a pajzsmirigyműködésre is. Stressz hatására ugyanis esik a pajzsmirigyhormonok szintje, pedig a stresszes helyzetekben éppen hogy több pajzsmirigyhormonra lenne szükségünk.

Többek között a stressz jelenti tehát a legnagyobb támadást a pajzsmirigy ellen. A pajzsmirigyműködés szoros összefüggésben áll a mellékvese működésével, ami viszont befolyásolja, hogyan reagálunk a stresszre. Amikor a stressz krónikussá válik, a bennünket elöntő – a mellékvesék által termelt – stresszhormonok (adrenalin és kortizol) összeütközésbe kerülnek a pajzsmirigyhormonokkal, melynek kóros elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, vércukor-ingadozás és számos egyéb probléma lehet a következménye.

A hosszas stresszreakció a mellékvese kifáradásához is vezethet, mely a pajzsmirigyzavar gyakori kísérője.

Emellett a környezeti toxinok további stresszforrást jelentenek szervezetünk számára. A pajzsmirigyünkre negatív hatással vannak az olyan szennyezőanyagok, mint a petrolkémiai termékek, a szerves kloridok, a rovarirtó szerek és a mesterséges ételadalékok.

A bennünket érő stressztől való megszabadulás egyik legjobb módja a testmozgás, ami egyben a pajzsmirigy működését is serkenti, hogy több pajzsmirigyhormont válasszon ki. A testedzés hatására minden szövetünk érzékenyebbé válik a pajzsmirigyhormonra. Sokan úgy tartják, hogy a testmozgás előnyei közül soknak közvetlenül a pajzsmirigyműködés áll a hátterében.

Még egy egyszerű félórás séta is kitűnő hatású, ráadásul nincs is szükségünk hozzá másra, mint egy pár jó cipőre. Szokásos edzésünk keretében ne feledkezzünk meg azért az erősítésről sem, mivel az izomtömeg növelése az anyagcserére is serkentőleg hat.

Arra is ügyeljünk, hogy eleget aludjunk. Az alváshiány a stressz egyik forrása és akadályozza a szervezetet a teljes regenerálódásban.

Végül pedig a stressz csökkentésének egyik legremekebb módja a meridiánpontok stimulálásán alapuló energiapszichológia, mint például az EFT, a tűmentes „érzelmi akupunktúra”, kopogtatós technika, melynek során az ujjbegyekkel kopogtatják a megfelelő akupunktúrás vagy akupresszúrás pontokat, kitűnő eredményekkel.

Kezelési lehetőségek pajzsmirigy-alulműködés esetén

Fentieken túl néhány javaslat, mellyel segíthetjük pajzsmirigyünk működését, illetve enyhíthetjük az alulműködését.

  • Fogyasszunk bőséges mennyiségű tengeri növényt, például tengeri algákat, mivel ezek ásványi anyagokban és jódban gazdagok!
  • Fogyasszunk szelént tartalmazó ételeket, például paradiót (brazildió)!
  • A megfelelő mennyiségű D-vitamin termelése érdekében napozzunk eleget, az őszi-téli időszakban pedig szedjünk D3-vitamint!
  • Fogyasszunk A-vitaminban gazdag ételeket, pitypanglevelet, sárgarépát, mangoldot, spenótot, kelkáposztát és édesburgonyát!
  • Ügyeljünk rá, hogy elegendő omega-3 zsírsavat fogyasszunk akár tengeri halak, akár étrend-kiegészítők formájában!
  • A főzéshez használjunk bio kókuszolajat – nagyszerű serpenyős ételekhez és sokféle hús, illetve zöldség pirításához is!
  • Tegyünk lépéseket a bennünket érő stressz csökkentésére: relaxáljunk, meditáljunk, vegyünk meleg fürdőt, alkalmazzuk az EFT-módszert vagy bármi egyebet, ami számunkra hasznos!
  • Testmozgás, testmozgás, testmozgás!

Forrás: Dr. Joseph Mercola – Dr.Mercola.com – ford.: Homok Szilvia. A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!