Keresés
Close this search box.

Védenek-e még a korábbi fertőzések?

//

Napjainkban már az Omicron új változatai okozzák a koronavírus-fertőzéseket. Egy friss kutatás azt vizsgálta, milyen védelmet jelenthetnek a korábbi variánsokkal történt fertőzések az immunrendszert sikeresebben kijátszó újabb BA.4 és BA.5 alvariánsok esetében.

Sokan ma is számítanak arra, hogy egy korábbi fertőzés megfelelő védőhatást biztosít, vagy legalábbis fokozza, meghosszabbítja a vakcinák hatását – érdemes tehát tisztán látnunk.

Laith Abu-Raddad, a Katarban végzett kutatás vezetője hangsúlyozza, hogy mindenkinek külön „immuntörténete” van, így eredményeik csak átlagként értelmezhetők. Ennek megfelelően a régebbi COVID-variánsokkal (alfa, béta, delta) történt fertőződés kb. 28,3%-os védelmet jelenthet az új Omicron variánsokkal szemben, míg a tünetekkel járó újrafertőződést 15,1%-os hatékonysággal tudja megelőzni.

Ennél sokkal erősebb védelmet jelent az Omicron korábbi változataival történt fertőződés, mely a BA.4 és BA.5 fertőzéseket 79,7%-os hatékonysággal, míg a tünetekkel járó megbetegedést 76,1%-ban előzi meg.

Kej Szató, a Tokiói Egyetem virológusa szerint a kutatás megbízható adatokat tartalmaz, de a várható hatást befolyásolja az első és a második fertőződés között eltelt idő.

Alex Sigal, az Africa Health Research Institute virológusa szerint fontos szempont, hogy a vizsgálatba bevontak hány oltást kaptak, és hogy a fertőzések a vakcinák beadása előtt vagy után történtek.

Abu-Raddad szerint a vizsgálat célja annak feltérképezése, kik a leginkább veszélyeztetettek újrafertőződés esetén.

Forrás: nature.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!