Keresés
Close this search box.

A jó szex boldogabbá tesz és védi az egészséget!

//

A Michigan Egyetem kutatói szerint a jó szex lehet az egészséges, hosszú élet egyik titka. A szex, az egészség, a szépség és fiatalosság, illetve a hosszú élet összefüggéseit vizsgáló tanulmány a Science című lapban jelent meg.

A szexualitás fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét. Ez mindenképpen jótékonyan hat a fogamzóképességre, nőknél az ösztrogén hatására enyhülhetnek a premenstruációs szindróma hatásai is.

A szexuális aktus és az orgazmus során a légzésszám és a szív munkája fokozódik, a pulzus megemelkedik, a véráramlás gyorsul, a vérnyomás nő. Ezek gyakorlatilag megfelelnek a kardioedzés élettani hatásainak, nem véletlen, hogy kutatások szerint a rendszeres nemi életet élők között alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása.

Az orgazmus előtti pillanatokban a szervezetben nagy mennyiségű oxitocin termelődik, amelynek hatására megnő az endorfinok, azaz a boldogsághormonok szintje az agyban, ami erősen befolyásolja nemcsak a jó hangulatot, hanem a szervezet öregedésének mértékét, így az idősebb kori külső megjelenést is. A rendszeres, örömteli szexuális élet a kutatási eredmények alapján nemcsak fiatalító hatású, de jelentősen csökkenti számos pszichés zavar, így a depresszió kockázatát is.

Felmérések szerint ugyanakkor a nők meglepően nagy hányada – mintegy 10–50%-a – küzd életének egyes szakaszaiban szexuális készenléti zavarokkal, melyek egyik legkomolyabb tünete a vaginális labricatio, vagyis a nedvesedés hiánya.

A probléma mögött meghúzódó lelki okok igen sokrétűek lehetnek: a szorongástól a stresszen át akár az intimitási problémákig. Az is előfordulhat, hogy a gyermekek születése után az apa elveszti a szexuális érdeklődését, emiatt pedig a nő is kételkedni kezd saját nőiességében.

Ugyanígy női szerepben való elbizonytalanodást okozhatnak a nagyobb testsúlyváltozások és a menopauza kor is. A panaszok mielőbbi azonosítása és kezelése érdekében érdemes bizalommal fordulni a nőgyógyászhoz.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!