Keresés
Close this search box.

A post-Covid hosszabb távon velünk marad?!

//

A koronavírus-fertőzést követő gyógyulás után sokan tapasztalnak visszamaradó, akár hónapokig fennálló kellemetlen ún. hosszú-COVID tüneteket, de néhány komoly, krónikus betegség kialakulása is a vírusfertőzés számlájára írható.

Friss adatok szerint az Egyesült Államokban 13-ból 1 felnőtt (7,5%) még hónapokig szenved a vírusfertőzés okozta szövődményektől. Korábbi adatok szerint ez az arány a 18–64 éves korosztályban 5-ből 1, míg a 65 éven felüliek között 4-ből 1 volt, tehát a helyzet valamelyest javult.

A hosszú-COVID tüneteinek listája már 200 felett jár, de a panaszok közül a leggyakoribb a krónikus fáradtság. Sokan még egy rövid sétára is alig képesek, és a sport vagy egy mentális kihívást jelentő feladat is teljesen kimeríti őket. A tünetkategóriák közül a szív és tüdő tekintetében kiemelendő a légszomj, a köhögés, mellkasi fájdalom és az erős szívdobogás, szívritmuszavar. A neurológiai tünetek közül leggyakoribb az ún. agyi köd, a feledékenység, a gondolkodás nehézsége. Szintén gyakori a fejfájás, az alvászavarok (40%-os gyakorisággal), a szorongás és a depresszió. Az emésztőrendszeri tünetek közül a hasfájás és a hasmenés emelhető ki. További gyakori panasz például az izom- és ízületi fájdalom vagy a menstruációs ciklus zavarai. Különösen a súlyosabb lefolyású COVID-19-betegségek után tapasztalták valamilyen komoly krónikus betegség – például 2-es típusú cukorbetegség, veseelégtelenség, tüdőembólia, szívbelhártya-gyulladás – jelentkezését.

A The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban megjelent tanulmány szerint 40%-kal növekedett annak az esélye, hogy valakinél a COVID-19-fertőzést követő évben 2-es típusú diabetes alakuljon ki. Lehet, hogy az érintettnek egyéb rizikófaktorai is voltak, csak a COVID volt az „utolsó csepp a pohárban”.

A COVID a már meglévő betegségeket is súlyosbíthatja, így van ez például asztma vagy alvási apnoe esetében.

Amennyiben a gyógyulást követő 30 napon túl is szokatlan tüneteket tapasztalunk, javasolt szakorvoshoz fordulni, mert a vizsgálatok eldönthetik, mi okozza a panaszokat, van-e közük a COVID-fertőzéshez, és elkezdődhet a megfelelő kezelés az állapot javítása érdekében.

Forrás: webmd.com

Szakirodalom:
Daniel Sterman, MD, director, Division of Pulmonary, Critical Care and Sleep Medicine, NYU Langone Health, New York City.
Brittany Baloun, certified nurse practitioner; intake coordinator, ReCOVer Clinic, Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio.
Allison Guy, 36, long COVID advocate, Washington, DC.
Andrew Schamess, MD, professor of internal medicine, Ohio State Wexner Medical Center.
CDC: “Long COVID or Post-COVID Conditions,” “Nearly One in Five American Adults Who Have Had COVID-19 Still Have “Long COVID.”
Morbidity and Mortality Weekly Report: “Post-COVID Conditions Among Adult COVID-19 Survivors Aged 18-64 and > 65 Years – United States, March 2020-November 2021.”
The Lancet: “Characterizing Long COVID in an International Cohort: 7 Months of Symptoms and Their Impact.”
Sleep: “Sleep Disturbances in Post-Acute Sequelae of COVID-19.”
The Lancet Diabetes & Endocrinology: “Risks and Burdens of Incident Diabetes in Long COVID: A Cohort Study.”

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!