Keresés
Close this search box.

A „szellemi potencia gyógynövénye” immunmoduláns is

//

A kínai nyelvben és hagyományban a „Ling zhi” néven ismert Ganoderma lucidumot, avagy pecsétviaszgombát a „szellemi potencia gyógynövényének” tartják, amely a sikert, a jólétet, az isteni erőt és a hosszú életet szimbolizálja. Mivel szolgált rá e hírnévre a tetszetős megjelenésű gombafajta?

A pecsétviaszgomba jó híre nem pusztán szájhagyomány útján terjedt az ókori Ázsiában: amellett, hogy a kor meghatározó gyógynövény-enciklopédiája, a Materia Medica is említést tesz pozitív hatásairól, gyakran tűnik fel festményeken, faragványokon, bútorokon, esetenként női kiegészítőkön is.

Bár a Ganoderma lucidum egészségügyi előnyeivel kapcsolatos különféle hiedelmek a korban nagyrészt anekdotákon, a hagyományos használaton és egyéb kulturális szokásokon alapulnak, napjaink tudományos eredményei is alátámasztják a Ling zhi egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásairól szóló állításokat.¹

A téma aktualitását jelzi, hogy a pecsétviaszgomba pozitív élettani hatásaival foglalkozó tudományos publikációk száma csaknem megháromszorozódott az utóbbi 15 évben. Korunk technológiai lehetőségei rávilágítottak, hogy az ókori kínaiak nem véletlenül sorolták a pecsétviaszgombát a „kiváló gyógynövények” közé. A Ganoderma lucidum-ot – jelenlegi ismereteink szerint – több mint 400 bioaktív vegyület alkotja, melyeket a tudományos szakirodalom két fő csoportba oszt: triterpenoidok és poliszacharidok. Egyes publikációk részletesen taglalják e két vegyületcsoport pozitív hatásait az emberi szervezet vonatkozásában.

▶ A triterpenoidokkal főként a vérnyomáscsökkentő, májvédő hatást hozták összefüggésbe, de említést tesznek a vércukor megfelelő szinten tartásában mutatott hatékonyságukról is.

▶ A poliszacharidok elsődleges potenciáljának az immunmodulációt, vagyis az immunrendszer működésének optimalizálását tekinthetjük. A poliszacharidok kapcsán olvashatunk emellett az angiogenezis-gátlásról is, ami lényegében az új vérerek kialakulásának megakadályozását jelenti a szervezetben.²

Ennek jelentősége többek közt a daganatok fejlődése során mutatkozik meg: a tumorok növekedéséhez elengedhetetlen glükózt ugyanis az újonnan kialakuló vérerek hivatottak a célhelyre szállítani. A szakirodalom beszámol továbbá arról, hogy a poliszacharidok hatékonyan vesznek részt a sejtek szabad gyökök elleni védelmében.

A pecsétviaszgomba tartalmú készítmények – porok, szirupok, kapszulák és teák a gomba különböző részeiből készülnek, beleértve a micéliumot, a spórákat és a termőtestet.

Mivel a Ganoderma lucidum teljes tömegének mintegy 90 százalékát víz alkotja, a készítők a fennmaradó 10 százalékból nyerik ki a fentebb említett hatóanyagok mellett az olyan esszenciális ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint a kalcium, magnézium, réz és a vas.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

  1. Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd ed. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. PMID: 22593937.
  2. Cör D, Knez Ž, Knez Hrnčič M. Antitumour, Antimicrobial, Antioxidant and Antiacetylcholinesterase Effect of Ganoderma Lucidum Terpenoids and Polysaccharides: A Review. Molecules. 2018 Mar 13;23(3):649. doi: 10.3390/molecules23030649. PMID: 29534044; PMCID: PMC6017764.
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!