Keresés
Close this search box.

A tesztoszteron nyomában

//

Az erősebbik nem tagjai – érthető módon – nem szívesen beszélnek a férfiasságukat érintő problémákról, így orvoshoz is nehezen fordulnak, pedig az alacsony tesztoszteronszint a testi tünetek mellett az életminőséget is jelentősen ronthatja.
Tünetek

A tesztoszteron a férfi nemi jelleg – izomtömeg, szőrnövekedés, a libidó és az erekció képességének – kialakításáért felelős hormon. Normális esetben a hormon mennyisége 10–30 nmol/l. Magasabb érték esetén jellemző a külső férfias jellegek erősödése és a magatartás változása: agresszív viselkedés figyelhető meg. Az átlagosnál alacsonyabb érték esetén a hormon képtelen betölteni eredeti funkcióit, ennek külső jelei a gyengébb izomzat, ritkuló testszőrzet, a herék méretének csökkenése, az emlők esetleges növekedése.

A tesztoszteron az önbizalom és a koncentrációs képesség terén is fontos szerepet játszik. Hiányában depresszió, szétszórtság, fáradtságérzet tapasztalható. A nemi vágy csökkenése mellett erekciós problémák is jelentkezhetnek.

A felsorolt tünetek középkorú férfiak körében az andropauza, vagyis a férfi klimax idejét is jelezhetik, melynek gyakori velejárója a csontritkulás rizikójának növekedése. Kevesen tudják, hogy férfiaknál is jelentkezhet oszteoporózis, ami az alacsony tesztoszteronszint velejárója, és a csontok gyengülését, elvékonyodását okozza.

Az alacsony hormonszint a nemi vágy és az erekció képességének csökkenését eredményezi. Mivel a tesztoszteron felel a szervezetben a spermiumok előállításáért is, így a spermiumok száma is csökken, ami nehezítheti az esetleges gyermekvállalást is.

Fiatalabb korban bizonyos betegségek – például 2-es típusú diabétesz, máj- vagy vesebetegség, COPD, hipofízis rendellenesség –, illetve egyes kezelések (például kemoterápia, szteroid tartalmú készítmények) szintén előidézhetik a hormonszint csökkenését.

Indokolt esetben – vizsgálatot követően – a kezelőorvos hormonpótlást írhat elő, mely esetén mindig mérlegelnünk kell a várható előnyöket és a következményeket, mellékhatásokat.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!