Keresés
Close this search box.

Az agynak is kell a pihenés!

//

Ahogy a kemény munka nyomot hagy kezeinken, ugyanúgy az állandó, megfeszített gondolkodás, koncentráció hatással van agyunk állapotára. Tudjuk, hogy az agy alakítható szerv, egy informatikus agya tehát egészen biztosan különbözik egy sportolóétól. Arra viszont csak most derült fény, hogy éjjel-nappal „üzemelő” agyunknak is szüksége lenne némi pihenőre, hogy regenerálódni tudjon. Mindez egyszerűen hangzik, de a megvalósítás nem is olyan könnyű!

A University of California kutatói bizonyították, hogy inger-gazdag környezetben az agy jobban fejlődik, sokkal komplexebbé válik, mint unalmas körülmények között. A sok új inger hatására nemcsak az agyi sejtek száma növekszik, hanem a terület nélkülözhetetlen energiautánpótlását biztosító vérellátás is fokozódik, és mindez még idősebb korban is így van.

A University of Illinois orvosai kísérleteikkel azt is igazolták, hogy az agy az eltérő ingerek és igénybevétel (pl. koordinációt vagy fizikai erőkifejtést igénylő feladatok) hatására differenciált módon fejlődik. Egyértelmű tehát, hogy az agy megfelelő fejlődéséhez gyakori és változatos ingerekre van szükség – mi történik azonban, ha túl erős, nagy mértékű és állandó ingerhatás éri elménket?

Úgy tűnik, a gondolkodás folyamán keletkező vegyi anyagoknak ez esetben nincs elegendő idejük, hogy távozhassanak az agyból, és valóságos méreganyagként károsítják azt. A jelenséget a University of Pennsylvania kutató orvosai – akik kikapcsolódni, relaxálni képtelen férfiak egy csoportját vizsgálták – egyértelműen azzal magyarázzák, hogy nagyon gyakran még saját magunk sem vagyunk tudatában gondolataink folyamatos áramlásának.

Ismert, hogy a nők gondolkodása jelentősen eltér a férfiakétól, hiszen az agy más területeit használják e célból. A kutatók ezzel magyarázzák másik felfedezésüket, hogy a férfiak agya sokkal gyorsabban öregszik, mint a nőké. A kezdeti különbségek ellenére a férfiaknak 45 éves korra ugyanis csökken az emlékezőképességük és a figyelmük fenntarthatóságának ideje. Agyuk komplex gondolkodásért felelős részének mérete pedig a hölgyekével megegyező nagyságúra csökken.

Az évek folyamán bekövetkező agyi veszteségek csökkentésének egyértelmű módja az időnkénti tudatos pihenő, a relaxáció, hiszen elménk még éjszaka sem pihen, sőt fokozottan „üzemel”, álomképek formájában közvetíti gondolataink kivetítését. Első és legfontosabb lépés, hogy tudomást szerezzünk a fejünkben rendszerint önkéntelenül is zakatoló gondolatokról. Ez után sajátítsuk el valamelyik közismert és egyszerű technikát, hogy képessé váljunk gondolataink akaratlagos irányítására, majd teljes kikapcsolására. Ekkor kellemes meglepetésben lesz részünk. Megfelelő gyakorlás után már néhány perc is elég lesz, hogy rendet tegyünk gondolataink között, majd rövid pihenőt engedélyezzünk elménk számára, melyért egész szervezetünk nagyon hálás lesz.

Legalább időnként szakítsunk a túlhajszoltsággal, pihenjünk, töltsünk sok időt a szabadban könnyű fizikai munkával vagynem megerőltető sporttal, kellemes sétával. Tudatos lazításnak számít minden megnyugtató tevékenység, relaxáció, amely oldja a stresszt.

A váltott jógalégzés például fizikai és mentális síkon egyaránt kifejezetten hasznos. Tegye jobb keze mutató és középső ujját az orra tetejére! Fogja be gyűrűsujjával a bal orrlyukát, a jobbon 8-ig számolva lassan szívja be a levegőt! 4 másodperces légzésvisszatartás után hüvelykujjával jobb orrlyukát befogva, fújja ki lassan (8-ig számolva) a levegőt a bal orrlyukon! Ismét 4 másodperc légzés-szünet következik, majd ismételje a gyakorlatot a bal oldalon kezdve! Gyakoroljon 5–10 percen át, ahogy ideje engedi!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!