Keresés
Close this search box.

Az emberi agy csúcsteljesítménye

//

A kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordulhat elő, hogy a napi munka során, esetleg teljesítménykényszer hatására hirtelen „leblokkol az agyunk”. Memóriánk élessége számos módszerrel edzhető, fontos tápanyagok pótlásával javítható, de szellemi frissességünk fenntartásához ugyanilyen fontos a „lazítás”, a kikapcsolódás.

Az emlékezés az emberi agy csúcsteljesítménye. Kutatások bizonyítják, hogy információbefogadó és -tároló képessége szinte végtelen, mégis agyi kapacitásunknak csak a töredékét használjuk ki.

Memóriánk élessége függ az életkorunktól, fizikai állapotunktól és mindenkori szellemi frissességünktől, ami szerencsére „edzhető”. Erre kitűnő az olvasás, a sakk, a kártyázás, a logikai és stratégiai játékok, de a keresztrejtvényfejtés is.

Aktiválja az agyműködést minden ritmikus mozgás az egyszerű láb- és karlengetéstől a labdajátékokon át egészen a társastánctanulásig és -gyakorlásig.

Ugyanilyen fontos az időnkénti „lazítás”. Ismert, hogy ha görcsösen igyekszünk felidézni valamit, majd félretesszük, figyelmünket másra tereljük, gyakran magától „beugrik” a keresett információ. Pihenjünk, lazítsunk tudatosan, erre alkalmas minden megnyugtató tevékenység, szabadidős elfoglaltság, hobbi, amely oldja a stresszt.

Szellemi frissességünk fenntartását ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, vas, bór stb.), vitaminokban (főként az A-, B-, C- és E-vitaminban) és zsírsavakban (pl. omega-3) gazdag táplálkozással is elősegíthetjük. A diófélékben található aminosavak növelik az agy teljesítőképességét, nem véletlen, hogy a jól ismert „diákcsemege” összetevői a tápanyagokban gazdag magvak, diófélék, mazsola és más aszalt gyümölcsök.

Egyes gyógynövények (pl. a ginkgo biloba – páfrányfenyő – levele) javítják az agyi vérkeringést, a ginsenggyökérpedig a fizikai ellenálló képesség javítása mellett koncentrációt, éberséget fokozó hatással is bír.

Forrás: korkontroll

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!