Keresés
Close this search box.

COVID: Újrafertőződés – fokozott kockázat?

//

Amerikai széleskörű vizsgálatok tanúsága szerint minél többször fertőződik meg valaki a SARS-CoV-2-vírussal, annál komolyabb egészségügyi kockázatokkal, szövődményekkel kell számolnia. Van értelme tehát a továbbiakban is a megelőzésnek, az immunerősítésnek, a fokozott higiéniai és egyéb védő intézkedéseknek!

A vizsgálatban részt vevő kutatók véleménye szerint a többszöri COVID-19-fertőzés hatására sokaknál egyre súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, még ennél is gyakoribb azonban az ismétlődő fertőzést követő post-COVID-tünetek jelentkezése és azok fennállásának hossza.

Ziyad Al-Aly, MD. klinikai epidemiológus (Washington Egyetem), a tanulmány szerzője figyelmeztet, hogy minden egyes újabb fertőzéssel újabb tünetek jelenhetnek meg, így nem érdemes lazítani a vírus elleni védekezésen. Mindez az oltottakra és védőoltással nem rendelkezőkre egyaránt igaz. Sokan korábban a Delta változattal fertőződtek meg, majd később az Omicron BA.4 vagy BA.5 variánsával – utóbbi sikeresen „kerüli ki” a vakcina által nyújtott immunvédelmet.

Előfordulhat, hogy az első fertőzés már rontotta a szervezetben egyes szervek állapotát, működését, és ezért vált sebezhetőbbé a 2. vagy a 3. fertőzés során, emiatt romlott tovább az állapot vagy jelentkeztek újabb tünetek. Sokféle forgatókönyv létezik, egy biztos: kerülnünk kell a további koronavírus-fertőzéseket!

A kutatók megállapításaikat több százezer ember fertőzést, tüneteket és hosszabb távú szövődményeket magába foglaló adatainak összevetése alapján tették. A vizsgált személyek többnyire középkorú és idősebb emberek voltak: egyszer, kétszer és többször fertőzöttek, illetve 5,4 millió olyan ember, aki nem volt fertőzött, vagy nem okozott nála semmilyen tünetet a COVID-19.

A kutatásban részt nem vevő néhány szakember szintén kiegészítette a megállapításokat.

Eric Topol MD. a Scripps Research kutatóintézet elnöke hangsúlyozta, hogy ez volt az első olyan kutatás, ami az újrafertőződés kockázatait vizsgálta. Az elsővel összehasonlítva, a második fertőződés esetén duplájára nőtt a szív- és tüdőproblémák kockázata. Minden további fertőzéssel a kockázatok mértéke tovább növekedett. Az adatok azért is aggasztók, mert korábban, a Delta variáns idején az újrafertőződés aránya 1%-nál is kevesebb volt, most, a jóval könnyebben fertőző Omicron variánsok esetében az újrafertőződés – és ezzel együtt a szövődmények gyakorisága – jelentősen növekedett.

Ali Mokdad PhD a Washington Egyetem professzora véleménye szerint az újrafertőződéssel járó súlyosabb következmények főként az idősebb vagy krónikus betegséggel, illetve valamilyen okból immungyengeséggel küzdő embereket érinti. Ettől függetlenül az egészséges és a krónikus beteg emberek számára egyaránt javasolja az emlékeztető oltás felvételét és a beltéri maszkviselést, különösen zsúfolt helyeken, ahol nincs lehetőség a biztonságos távolságtartásra.

Amesh Adalja, MD, (Johns Hopkins Center, Baltimore) azt tapasztalja, hogy az Omicron-hullám során egyre gyakoribbá váló újrafertőződések kapcsán az emberek – főként a fiatalok – otthon tesztelik magukat és az ő pozitív eredményük így be sem kerül a nyilvántartásba, tehát statisztikailag nem növeli a regisztrált fertőzöttek számát.

Ugyanakkor a jelen vizsgálatban részt vevő középkorú és idősebb emberek gyakrabban fordulnak panaszaikkal orvoshoz, így az ő pozitív COVID-tesztjeik jóval nagyobb arányban kerülnek regisztrálásra.

Emiatt az újrafertőződéssel kapcsolatos tünetekről, szövődményekről sajnos nem tudunk minden korosztályra kiterjedően teljes képet kapni.

Annyi bizonyos, hogy az adatok és megállapítások útmutatásul szolgálnak az idősebb és középkorú lakosság számára, illetve életkortól függetlenül mindenkinek, aki valamilyen krónikus betegséggel küzd, vagy olyan kezelésben vesz részt, amely az immunrendszer gyengüléséhez vezet.

Fontos tudnunk, hogy az emlékeztető oltás a vírus sokszoros mutációja ellenére még mindig nagyrészt védelmet nyújt fertőzés esetén a súlyos tünetek, a kórházba kerülés és a halálozás ellen, de önmagában a fertőződés ellen már kevéssé véd. Ugyanígy a korábbi Delta-fertőzés sem nyújt megfelelő szintű természetes immunvédelmet az újabb BA.4 vagy BA.5 alvariánsokkal történt fertőződés ellen.

Hosszú távú hatások

Mivel eddig még nem történt vizsgálat annak eldöntésére, hogy vajon az újrafertőződés növeli-e a hosszú Covid, azaz a hosszú távon jelentkező szövődmények előfordulásának rizikóját, a kutatók a vizsgálati személyeket az újrafertőződés után még 6 hónapig követték.

Az újrafertőzöttek közül 13%-nak volt második fertőzése, 0,76%-nak harmadik fertőzése és mindössze 0,08%-nak négy vagy még többszöri fertőzése. (Ezek az igen alacsony arányszámok – a vizsgálatban szereplők rendkívül nagy száma miatt – igen jelentős embertömeget képviselnek.) A kutatók összehasonlították azok adatait, akiknek egy, kettő, három vagy több COVID-fertőzése volt egyrészt azokkal akik tudomásuk szerint mentesek voltak a fertőzéstől. Arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen mértékben befolyásolja a fertőzések száma az esetleges szövődmények megjelenését és azok súlyosságát. A számtalan hasznos információ közül a legfontosabb, hogy az újrafertőződés megduplázta a bármilyen okból – így a COVID-19 okozta szövődmények, szervkárosodások miatti – halálozást.

A kutatók csak a tényeket rögzítették, nem minden esetben tudtak magyarázatot adni a fokozott egészségügyi kockázatok és növekvő halálozás okaira, számos mechanizmus még mindannyiunk számára ismeretlen, de további vizsgálatok tárgyát képezi majd.

Elismerés illeti a kutatókat e hatalmas adatbázis feldolgozása, értékelése kapcsán, mely bizonyítja, hogy továbbra is szükség van a vírus elleni védekezésre minden korosztály, de főként a középkorú és idősebb népesség, illetve az előbbiekben ismertetett rizikócsoportok tekintetében.

Forrás: webmd.com

Szakirodalom:
Research Square: Outcomes of SARS-CoV-2 Reinfection
Eric Topol, MD, executive vice president, Scripps Research; editor-in-chief, Medscape.
Ali Mokdad, PhD, adjunct professor of epidemiology and professor of health metrics sciences, University of Washington, Seattle.
Amesh Adalja, MD, senior scholar, Johns Hopkins Center for Health Security, Bloomberg School of Public Health, Baltimore.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!